Terwijl in Noorwegen bij vrijwel elke bevalling een arts, verloskundige of verpleegkundige aanwezig is, vindt meer dan de helft van alle bevallingen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara plaats zonder dat daarbij een gekwalificeerd iemand aanwezig is. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van moeder en kind. Een op de zeven vrouwen in Niger sterft tijdens de zwangerschap of bevalling en een op de acht in Afghanistan en Sierra Leone.

Save the Children roept regeringen en donoren dan ook op om prioriteit te maken van het vergroten van het aantal vroedvrouwen, verloskundigen en verpleegkundigen. Dat hoeft volgens de organisatie niet veel geld te kosten en zijn de opbrengsten groot. Zo zorgde een proef in Bangladesh met een training van zes weken voor gezondheidswerkers over het herkennen van kinderziektes, vaccinaties en het geven van voorlichting over goede voeding dat de kindersterfte in de desbetreffende gebieden met een derde daalde.
 

De tien beste plekken om moeder te zijn
1.    Noorwegen
2.    Australië
3.    IJsland
4.    Zweden
5.    Denemarken
6.    Nieuw Zeeland
7.    Finland
8.    Nederland
9.    België
10.  Duitsland

De tien slechtste plekken om moeder te zijn
1.    Afghanistan
2.    Niger
3.    Tsjaad
4.    Guinee-Bissau
5.    Jemen
6.    DRC Congo
7.    Mali
8.    Soedan
9.    Eritrea
10.  Equatoriaal-Guinea

 

 

Foto boven: Mali (cc) Erwin Bolwidt

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief