Achtergrond

Waarom je je oude mobieltje moet laten recyclen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Zuid-Korea kun je sinds kort de Galaxy Note 7 Fan Edition kopen. De telefoon bestaat voor het grootste deel uit gerecyclede onderdelen van de Note 7, een model dat Samsung terug moest halen vanwege explosiegevaar. Het beschermen van het milieu is volgens het elektronicabedrijf de belangrijkste reden voor deze beslissing.

Greenpeace is tevreden met dit besluit en spreekt van “een grote overwinning”. Samsung was in eerste instantie van plan de 4,3 miljoen Note 7’s te vernietigen. Greenpeace verzette zich tegen dit plan, omdat dit “zou leiden tot een verschrikkelijke verspilling van materialen, energie en arbeid”, zo verklaarde de organisatie in een factsheet over het beruchte toestel.

Infographic 1: Selectie van bijzondere materialen die voor de productie van 4,3 miljoen Note 7’s gebruikt werden (hoeveelheid en verbruikte energie)

Bron: Greenpeace, Samsung Galaxy Note 7: The Cost for the Planet. CED: Cumulative Energy Demand. CRD: Cumulative Raw-material Demand.

Kobalt en goud
Kobalt wordt gebruikt voor de accu’s van onder andere smartphones, tablets en laptops en komt voor het grootste gedeelte uit Democratische Republiek Congo. Volgens Amnesty International wordt dit metaal onder erbarmelijke omstandigheden gedolven en werken er veel kinderen in de Congolese mijnen.

Ook in veel kleinere goudmijnen worden kinderen ingezet om het werk te doen. Dat is echter niet de voornaamste reden waarom de goudindustrie regelmatig in het nieuws komt. De wereld lijkt vooral geinteresseerd te zijn in de snel stijgende waarde van goud, een ontwikkeling die niet te stoppen lijkt. Dat de prijs stijgt heeft een aantal redenen. In de eerste plaats is het een ideaal materiaal om in allerlei apparaten te gebruiken en neemt de vraag naar dat soort apparaten toe. Ook wordt goud almaar schaarser en bevinden veel goudmijnen zich in conflictgebieden. De goudproductie kost daardoor ieder jaar meer energie en arbeid. 

Dit alles zorgt ervoor dat overheden kritischer gaan kijken naar de manier waarop we met onze oude mobieltjes omgaan. Tokyo geeft hierin een bijzonder voorbeeld. De medailles die uitgereikt worden tijdens de Olympische spelen van 2020 zullen gemaakt worden van gerecyclede smartphones.

Organisaties zoals Amnesty International geloven dat het recyclen van oude smartphones ervoor zal zorgen dat er minder arbeidskrachten nodig zijn. Recyclen is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar zal ook helpen mensenrechtenschending tegen te gaan.

Infographic 2: Hoeveelheid e-waste die naar schatting wereldwijd gerecycled wordtBron: the balance, E-waste recycling facts and figures

Heb jij een oud mobieltje in een la verstopt liggen? Dan ben je niet de enige. Naar schatting wordt wereldwijd slechts 15 tot 20 procent van alle e-waste gerecycled. In Europa ligt dat percentage waarschijnlijk rond de 30 procent. Dit komt onder andere doordat veel mensen ervoor kiezen oude apparaten te bewaren, bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze later misschien nog eens van pas komen. Ook worden oude apparaten vaak verkeerd weggegooid. Dit zorgt ervoor dat spullen die eigenlijk gerecycled kunnen worden op open vuilstortplaatsen belanden.

Volgens  de United Nations University valt ongeveer 7 procent van de e-waste in de categorie kleine ICT apparaten. Hierbij moet je denken aan smartphones, tablets en elektronische agenda’s.

Infographic 3: Verdeling van verschillende soorten e-wasteBron: United Nations University, Global E-waste Monitor 2014. *TEE: Warmte- of koudeuitwisselende apparatuur.

De hoeveelheid e-waste die we met zijn allen produceren stijgt ieder jaar, een trend die zich voort zet. Elektrische apparaten zijn relatief goedkoop en worden snel opgevolgd door verbeterde versies. Hierdoor hebben gebruikers de neiging hun apparaten binnen een paar jaar te vervangen voor een nieuwer, beter exemplaar.

Infographic 4: Hoeveelheid e-waste die wereldwijd geproduceerd werd tussen 2010 en 2014 en een voorspelling voor 2015 tot en met 2018Bron: United Nations University, Global E-waste Monitor 2014

Alleen maar kommer en kwel?
De wereldwijde vraag naar apparaten en smartphones neemt toe en het organiseren van een goed werkend recycling systeem gaat erg langzaam. Toch is er ook goed nieuws. Zo slaagt de Nederlandse stichting Wecycle erin om 83 procent van de ingeleverde elektrische apparaten en energiezuinige lampen tot nieuwe grondstoffen te recyclen, gaat het goed met Fairphone en leveren pilots die in een aantal gemeenten draaien positieve resultaten op.

Ook recente cijfers over de gemiddelde levensduur van smartphones geven hoop. Europeanen doen tegenwoordig ruim drie maanden langer met hun smartphone dan in 2013. Dat mensen ervoor kiezen hun smartphone minder snel te vervangen komt vooral door een vertraging in technologische ontwikkelingen.

Infographic 5: Aantal maanden dat een smartphone gebruikt wordt voordat iemand overstapt op een nieuwer modelBron: Kantar Worldpanel

Hoe nu verder?
Toch valt er nog veel winst te behalen. Organisaties zoals Greenpeace hopen dat meer elektronicabedrijven manieren gaan bedenken om afgedankte smartphones in te zamelen en opnieuw te gebruiken. De productie van de Note 7 Fan Edition lijkt hiermee een stap in de goede richting te zijn. Als we al onze afgedankte telefoons netjes inleveren, lopen we over een paar jaar misschien allemaal rond met smartphones die gemaakt werden van oude mobieltjes.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons