Achtergrond

Dag olie, dag gas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aruba wil in 2020 volledig op groene energie draaien. Die vergroening is weer een deel van een groter plan om de leefkwaliteit op het eiland te verbeteren. OneWorld vroeg premier Mike Eman hoe hij die doelen gaat bereiken en wat dat betekent voor Aruba.

100 procent groene energie in 2020, u heeft nog maar acht jaar. Lukt dat wel?
“Het zal niet makkelijk zijn, maar wij denken dat het kan. We zitten al bijna op 50 procent. 20 procent komt uit windmolens die al draaien. Volgend jaar hopen we daar nog 30 procent aan toe te voegen met een nieuw windmolenpark en zonnepanelen bij de luchthaven.

De andere helft kunnen we als overheid niet alleen bereiken; daar hebben we de bevolking bij nodig. Dan moet je denken aan zonnepanelen op huizen, rijden in elektrische auto’s en het installeren van zuinige airco’s. Daar helpen we als overheid wel bij. Bijvoorbeeld door de invoerrechten op deze producten van 30 naar 2 procent te verlagen en zelf elektrische auto’s te leasen.”

Uw energieplannen komen voort uit een breed beleid voor meer leefkwaliteit op Aruba. Hoe is dat gegaan?
“Het toerisme op Aruba is enorm gegroeid de afgelopen decennia: van 2000 naar 8000 hotelkamers. Dat was natuurlijk fantastisch voor de economie, maar we kwamen op een punt dat de groei steeds minder toegevoegde waarde had voor Aruba en de Arubanen zelf.

We zetten nu in op smart growth: de economie laten groeien en tegelijk investeren in leefkwaliteit van de Arubaanse bevolking. We knappen wijken op en investeren in scholen, infrastructuur en gezondheidszorg. Groene en schone energie hoort daar ook bij. Soms snijdt het mes aan twee kanten. Het aanleggen van nieuwe fiets- en looproutes zorgt voor een gezondere bevolking én bespaart energie.”

Hoe reageren de Arubanen op de plannen?
“Dat wisselt. Investeringen in de leefomgeving van burgers kunnen natuurlijk op enthousiasme rekenen. Maar over de plaatsing van windmolens is meer discussie, iedereen heeft die liever niet in zijn eigen uitzicht staan.

We proberen het zoveel mogelijk een Arubaans project te maken. Zo hebben we een vestiging van TNO kunnen openen op Aruba. Zij ontwikkelen de kennis die nodig is voor ons project en kunnen die later weer toepassen in andere landen in de regio. Nu werken daar nog vooral ingenieurs uit Nederland, maar we zorgen er voor dat Arubaanse techniekstudenten aan de Nederlandse universiteiten betrokken raken bij het onderzoek. Als ze terugkomen, kunnen zij het stokje overnemen.”

Volledig vergroenen voor 2020 en tegelijkertijd investeren in leefkwaliteit. Hoe komt u aan het geld om dit allemaal mogelijk te maken?
We hebben twee grote voordelen. Ten eerste is Aruba een klein eiland. We hebben dus niet zoveel energie nodig en de energie die we nu importeren is duur. Dus vergroenen kan relatief snel en goedkoop.

Daarnaast hebben we een partnerschap gesloten met de Carbon War Room van groen investeerder Sir Richard Branson. Zij maken van Aruba een proefproject voor ‘Small Island States’. Door hen trekken we makkelijker buitenlandse investeerders aan, zowel commercieel als filantropisch.

Dat neemt niet weg dat we op Aruba zelf ook geld moeten vrijmaken. We proberen burgers aan te sporen mee te doen, bijvoorbeeld door de verlaging van de invoerrechten op zuinige producten en zonnepanelen. Maar ook de overheid moet bijdragen, vooral als het om welzijnsprojecten gaat. We proberen in het verleden opgebouwde ontwikkelingsfondsen vanuit Nederland te herbestemmen naar deze plannen. En we spreiden investeringen waar mogelijk uit in de tijd. Een private partij bouwt bijvoorbeeld een nieuwe weg en wij leasen die terug. Zo kunnen we snel grote stappen maken.”

U heeft er dus alle vertrouwen in dat de plannen werkelijkheid worden?
“Jazeker, we hebben nog een lange weg te gaan maar beginnen met een vliegende start. We dwingen ons zelf ook om het tempo hoog te houden. Vorig jaar kondigden we een nieuw zonnepark aan op onze Green Aruba-conferentie, dit jaar zijn we gestart met de bouw.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons