Achtergrond

Congolese scholen geven gorilla-les

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Als ik later president ben, worden er geen gorilla’s, chimpansees en bonobo’s meer doodgemaakt", zegt Judicaëlle (10), leerling van de Holy Spirit of Moungali-school in Brazzaville.

 

Judicaëlle is een van de ongeveer honderd leerlingen van scholen in de omgeving van de Congolese hoofdstad die les over de bescherming van gorilla’s hebben gehad. In groepjes van vijf leren ze over gorilla’s en andere grote apen als chimpansees en bonobo’s. Laetitia (10) herhaalt wat ze heeft geleerd: "Het is verboden om een gorilla te vermoorden, eten, verkopen, vervoeren of te bezitten."

 

Congo kent een aanzienlijke gorillapopulatie. "Deze kinderen zullen in de toekomst bepalen wat er gebeurt. Daarom vinden we het belangrijk dat ze nu al bezig zijn met deze onderwerpen", zegt Virgile Safoula, een van de cursusleiders en secretaris van Environnement Développement des Initiatives Communautaires (EDIC), een ngo in Brazzaville.

 

Stropers

De gorilla en de chimpansee zijn te vinden in het regenwoud van Republiek Congo, ook wel Congo-Brazzaville genoemd. De derde grote aap, de bonobo, is alleen te vinden in de bergen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), de oosterbuur van Congo-Brazzaville.

 

Lange tijd werd er vanuit gegaan dat het aantal gorilla’s sinds de jaren 80 met de helft was teruggelopen tot zo’n 50.000. Uit nieuwe tellingen in 2008 bleek echter dat er al minstens 100.000 gorilla’s leven in de Republiek Congo. Toch is er nog niet veel reden voor opluchting: volgens een congres van primatologen in Edinburgh dreigt de helft van de 634 apensoorten die de wereld kent, uit te sterven.

Milieuorganisaties en boswachters maken zich zorgen over de activiteiten van stropers en mensen die dichtbij het leefgebied van de apen wonen. Zij zouden veel dieren vangen en doden. Om daar een einde aan te maken, nam de Congolese regering een nieuwe Wildwet aan in 2008. Ook werden in dat jaar beschermde gebieden vastgesteld.

 

"Mensen kennen de wet vaak niet. Met een speciaal programma willen we ze gevoelig maken voor de regels. Stap voor stap komen we dan op het punt waarop mensen geen gorilla’s meer zullen doden", zegt Safoula.

 

Reservaat

Tegelijkertijd werkt Congo aan een project om gorilla’s te herintroduceren in een reservaat in Lésio-Louna, 170 kilometer ten noorden van Brazzaville. Dit reservaat van 170.000 hectare, telt honderd gorilla’s. Sommige dieren werden gered uit de handen van stropers. Veel gorilla’s die op jonge leeftijd gered werden, overleven niet in het wild. "Een derde, ongeveer zestig dieren, overleefde nadat we ze uitgezet hadden", zegt Luc Mathot, coördinator van het in 1994 gelanceerde Projet Protection de Gorilles (PPG). 

 

In buurland Gabon bestaat sinds 1990 een soortgelijk project. De twee landen telden een populatie van zo’n 100.000 Westelijke laaglandgorilla’s voordat het Ebolavirus toesloeg. Nu zijn er veel minder gorilla’s, maar exacte aantallen kan Mathot niet noemen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons