Achtergrond

Cijfers, cijfers en nog meer cijfers: fijne Wereldstatistiekdag!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tot voor kort stonden de sloppenwijken van Buenos Aires niet op de kaart, sommige ontbreken nog altijd op officiele kaarten en Google Maps. En letterlijk niet op de kaart staan, heeft veel consequenties: waar laat je je post naar toe sturen? Waar moet een ambulance voor je komen als je snel EHBO nodig hebt? Het verzameling van GPS data heeft de bewoners van sloppenwijken geholpen aan een beter leven door ze op de kaart te zetten.


Het verschil tussen Google Maps en de verzamelde GPS informatie (beweeg de slider!)

Data kunnen je ook helpen inzicht te krijgen in jezelf en je omgeving. Hoe duurzaam ben je? Of, beter nog, hoe duurzaam ben je vergeleken met anderen? Jazeker, eerst meten, dan weten. Of vergelijk jouw woonwijk met alle andere wijken van Nederland. Is de wijk waar jij woont relatief jong of dichtbevolkt; wordt er relatief goed verdiend en hoe zit het met de diversiteit? Zonder cijfers en statistieken zijn deze vragen niet objectief te beantwoorden – data helpen je aan inzicht.

Het is belangrijk om kritisch te blijven – juist als er statistieken in het spel zijn

Toch is het belangrijk om kritisch te blijven – juist als er statistieken in het spel zijn. Het kan zomaar dat de methoden van data verzamelen; de breedte van gebruikte definities; of de wijze van meten verschillen. Het ene cijfer is het andere niet. Zo worden er in Canada ruim 10 keer zoveel mensen ontvoerd als in Mexico. Echt waar? Zeker – maar weet wel dat in Canada ouderlijke onenigheid over de voogdij van een kind worden meegerekend in deze cijfers. Deze informatie over de cijfers – de metadata – is belangrijk; het biedt de context die noodzakelijk is om de wereld te begrijpen, en de dingen op ware grootte te kunnen zien. Want in tegenstelling tot wat statistieken soms lijken te pretenderen, is de wereld geen binaire aangelegenheid. Kortom, laat data je niet misleiden.

 In tegenstelling tot wat statistieken soms lijken te pretenderen, is de wereld geen binaire aangelegenheid

Cijfers zijn ook een middel: iets is niet waar omdat er cijfers of statistieken over zijn. Je kunt statistieken en data inzetten om het verhaal dat jij wilt vertellen, te vertellen. Over asielzoekers bijvoorbeeld: krantenkoppen als ‘Asielcentra brandhaarden: 8000 incidenten’ dragen niets bij aan het debat. Het gebruik van cijfers is hier ongenuanceerd en zonder context – de eerste kanarie in de koolmijn die signaleert dat cijfers wellicht misbruikt worden.

Het belangrijkste is misschien nog wel dat data nooit op zichzelf staan. Het gaat ook om de mensen achter de cijfers

Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat data nooit op zichzelf staan. Het gaat ook om de mensen achter de cijfers. Neem de ontheemde Omran Dagneesh, wiens kleine bloedige gezicht na zoveelste bombardement van Aleppo op ons netvlies werd gebrand. Of de Pakistaanse nobelprijswinnaar Malala Yousafzai die bijna werd doodgeschoten omdat ze in haar eigen land naar school wou gaan. Dankzij data weten we dat er bijna 50 miljoen (ongeveer de populatie van Spanje) vluchtelingkinderen in de wereld rond lopen, en 31 miljoen meisjes die geen basisonderwijs kunnen volgen.

Data bieden perspectief en oplossingen, maar kunnen ook misleiden. Data, cijfers en statistiek zijn daarom niet alleen belangrijk en interessant, maar in hun complexiteit vooral ook heel leuk!

Heb je een favoriet dataverhaal of visualisatie? Twitter die naar ons op @OneWorldData !

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons