Achtergrond

Chinese Twitter spoort vermiste kinderen op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De actie is een initiatief van de Chinese sociale wetenschapper en mensenrechtenactivist, Yu Jianrong. Nadat een moeder van een vermist kind aan hem hulp had gevraagd riep bij internetgebruikers op om foto’s te maken van straatkinderen en deze op de microblog Sina te zetten. De oproep sloeg aan bij de Chinese bevolking en binnen een paar dagen had hij 100,000 volgers die 1800 foto’s van straatkinderen hadden geplaatst

Zoon te koop
In China werden afgelopen jaar 5900 kinderen gekidnapt. Uit rapporten blijkt dat vooral jongetjes onder de vijf jaar het doelwit zijn. Ze worden onder andere verkocht aan boerengezinnen die een zoon willen, maar ze worden ook vaak gedwongen te bedelen. Omdat de kinderen zo jong zijn als ze bij hun ouders worden weggehaald is het moeilijk ze weer met hun ouders te herenigen. Kinderen kunnen hun ouders op die leeftijd nog niet herkennen en hoe ouder de kinderen worden, hoe moeilijker ze te identificeren zijn.

De ouders van vermiste kinderen klagen al een tijdje dat de politie te weinig doet om de vermiste kinderen weer terug te vinden. De autoriteiten zijn daarom de afgelopen twee jaar bezig om dit beeld te veranderen. De minister van publieke veiligheid heeft twee jaar geleden besloten een DNA database aan te leggen. Tot dusver zijn er op deze manier 813 kinderen met hun ouders herenigd. Chen Shiqu, hoofd van de anti mensenhandeleenheid bij de politie, gebruikte zelfs zijn eigen blog om Yu’s online campagne te steunen.

Eind goed, al goed
De online campagne had afgelopen onlangs zijn eerste doorbraak toen een zesjarig jongetje na drie jaar weer met zijn vader werd herenigd. Een student herkende de foto van Peng Gaofeng’s zoon, Wenle. De jongen was drie jaar eerder van straat geplukt in Shenzen, in de Guangdong provincie. Peng vertelde China Daily na de hereniging: “Het is een wonder, een wonder wat niet had kunnen gebeuren zonder onze internetburgers. Ik heb al dertien blogs geopend op het internet en de foto van mijn zoon overal online geplaatst. Nu wordt de moeite eindelijk beloond.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons