President Assad van Syrië krijgt steun van de Chinese regering, in woord en daad (wapens). Intussen hopen Chinese wapenhandelaren ook wapens aan de spelers aan de andere kant van het strijdtoneel te kunnen verkopen: de rebellen.

Amerikaanse wapens zijn te klein en je kunt er geen vliegtuigen mee neerschieten. De Syrische rebellen hebben daarom hun oog laten vallen op de Chinese FN-6, een raketwapen dat vanaf de schouder kan worden afgevuurd. De aanleverroute van de wapens loopt via Sudan en Qatar naar Turkije en dan de grens over naar Syrië. Pikant detail is dat China officieel aan de kant van president Assad en zijn regering staat en dus geen wapens aan de rebellen mág leveren.

De rebellen zien nog wel een probleem in de FN-6: de raketten functioneren niet altijd goed en ontploffen soms zelfs zomaar. Er zijn al doden en gewonden door gevallen onder de opstandelingen.

Lees verder: 360 Magazine

Foto: FreedomHouse/Flickr
 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief