Achtergrond

Catwalkkleding van een hoog duurzaamheidsniveau

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wat gaat er mis en wat kunnen we daar in Nederland zelf aan doen? Dat was de vraag waarmee Mensink, voorzitter van CCL, begin dit jaar het Recycle Lab Circular Fashion startte. “Afgelopen maanden hebben we veel onderzoek gedaan binnen de wolketen; van het speuren naar hoogwaardige vervezeltechnieken tot het vinden van de juiste recycle partners om duurzame vezels en garens mee te maken.” Uiteindelijk is het Mensink met haar team gelukt om 70 procent gerecyclede wol in een hoogwaardig en kwalitatief eindproduct te verwerken. De truien worden vanavond op de catwalk gepresenteerd tijdens de aftrap van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Het Creative City Lab is een samenwerking van krachten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de creatieve industrie om bij te dragen aan het verduurzamen van de maatschappij. Regelmatig kiest het CCL een urgent en complex thema waarmee ze aan de slag gaan. Eind 2014 heeft CCL ervoor gekozen om het verduurzamen van de textielketen en de ‘fast-fashion industry’ voor langere termijn te adopteren als ambitie.

Een derde van het ingezamelde textiel wordt ‘gedowncycled’, zo blijkt uit cijfers. Waarom willen jullie daar van het CCL iets aan doen?
“Ten eerste belandt er in Nederland nog onnodig veel textiel tussen het restafval. Maar liefst 70 procent van al het textiel wordt op dit moment gewoon verbrand terwijl het goed hergebruikt of gerecycled zou kunnen worden. Van de 30 procent aan textiel dat wel wordt ingezameld gaat daarnaast een groot deel door als poetsdoek of ander laagwaardig product.  Zonde, vonden wij van het CCL. Daarom bedachten we een manier om van deze stapel afval hoogwaardige mode-items maken.”

Jullie doen aan ‘up-cycling’. Wat is het verschil tussen hergebruiken en up-cyclen?
“Hergebruiken kun je als containerbegrip gebruiken voor al het textiel dat op de een of andere manier opnieuw in de omloop wordt gebracht. In de textielbranche spreken we van hergebruik als kleding direct weer in gebruik kan worden genomen, zoals tweedehands, en spreken we van up-cyclen als textiel op een andere manier verwerkt wordt tot een nieuw product. Dit laatste doen wij.”

 

Crowdfunding:

Om de productie van de Wool² truien daadwerkelijk in gang te zetten is een bedrag van 20.000 euro nodig. Via oneplanetcrowd is het Creative City Lab een campagne gestart waarmee ze inmiddels 8.000 euro hebben binnengehaald.

Door oude wollen kledingstukken te recyclen tot nieuwe truien willen jullie de afvalberg aan textiel indammen. Hoe groot is het percentage aan wollen-kleding dat in de textielafvalberg belandt?
“Niet heel groot. Als je uitgaat dat 5 procent van het totale aandeel aan textiel in de wereld bestaat uit wol. Maar vergis je niet: we hebben het hier al over duizenden, al dan niet miljoenen kilo’s wol dat alleen al in Nederland tussen de afvalberg belandt.”

Waarom hebben jullie er voor gekozen om wol te gaan recyclen en geen materiaal als katoen of polyester?
“Toen we het idee voor dit project aan het uitwerken waren, wilden we het graag toepassen op een natuurlijke materiaalsoort. Dit omdat natuurlijke vezels beter afbreekbaar zijn dan synthetische zoals polyester. Aangezien er op het gebied van katoen al veel gebeurt, is de concurrentie daarbinnen veel groter.  De katoenenvezel is ook korter waardoor je minder gerecycled materiaal in een product kunt verwerken. Wol heeft een langere vezel wat betekent dat het zich over het algemeen beter verleent voor recycling. Daarnaast is wol duurder dan katoen en levert het materiaal dus meer op.”

Waar komen de oude truien vandaan die jullie recyclen?
“De truien verzamelen we zelf en kopen we in bij een textielverzamelaar. Zij maken een selectie uit het textiel dat ze binnenkrijgen op basis van materiaalsoort. Vervolgens sorteren wij de kledingstukken op het aandeel van wol dat er in verwerkt zit en op kleur.  Voordat de kleding in de vezelmachine gaat worden eerst accessoires zoals ritsen, knopen en labels verwijderd. De lap stof die uiteindelijk uit de machine komt vormt de basis voor de truien.”

Jullie zijn in staat om 70 procent van het gerecyclede wol in het eindproduct te verwerken. Waar komt de overige 30 procent vandaan?
“Die kopen we in. Maar waar het wol precies vandaan komt weten we helaas niet.”

 

Zijn de truien van Wool² te recyclen?
“Dat weten we nog niet, het hangt af van de kwaliteit van de vezels. Hoe hoog die is moet nog blijken.”

Jullie doel is om de gigantische afvalberg van kleding in Nederland te verminderen, maar jullie produceren zelf ook stof bij. Is het dan nog wel duurzaam?
“Ons doel is inderdaad om de enorme afvalberg in te dammen en dat doen we ook. We zijn in staat om nieuwe hoogwaardige kledingstukken te maken van oud textiel. Textiel dat anders verbrand of gedowncycled zou worden. Als je kijkt naar de manier waarop wij bij het Creative City Lab nieuwe truien kunnen produceren, zie je duidelijk welke milieuvoordelen dat met zich meebrengt. Doordat er veel minder nieuwe vezels geproduceerd hoeven te worden (70 procent minder), scheelt dit bijna 6kg CO2 per wollen trui. Daarnaast gebruiken we gekleurde truien waardoor we zelf geen onvriendelijke en giftige was- en verfprocessen meer hoeven toe te passen. Daarmee besparen we nog eens 500 liter water per kg aan garen.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons