Achtergrond

Buren Somaliërs zijn (nog) geen piraten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mohammed Saeed al-Bakri (35) kon IRIN persoonlijk verslag doen van de Jemenitische ervaringen met Somalische piraten. “We waren bezig op onze motorboot, toen zes Somalische piraten aan boord kwamen. Ze zetten een pistool tegen het hoofd van onze kapitein en dwongen ons mee te varen. Onze motorboot was meer zeewaardig dan die van hun.” Pas nadat ze enkele weken verplicht voor de piraten hadden gewerkt en er een schip werd gekaapt, kwamen ze vrij. Hoe komt het dat de Jemenieten niet zelf de wapens opppakken en ook een graantje meepikken aan deze lucratieve handel?

Jemenitische bevolking
Judith Spiegel sprak in Jemen de lokale bevolking hierover. Kapitein Walid (32) van de Jemenitische marine zegt dat de achtergrond van de Somalische piraten anders is dan die van de eveneens arme Jemenitische bevolking. “In de Somalische territoriale wateren werd afval gedumpt en werd illegaal gevist door grote buitenlandse onderneming. Dát heeft in eerste instantie piraterij veroorzaakt. Toen de Somalische staat volledig faalde is piraterij daar big business geworden waartegen niemand in Somalië optreedt.” In Jemen is dat anders. De territoriale wateren worden door de kustwacht, de marine en met buitenlandse hulp beschermd. “We gaan aan boord bij schepen totdat ze voorbij Jemen zijn en het gevaar van de piraten geweken is. Ook sturen we op verzoek patrouilleboten mee.” 

AppleMark
Omsingelde piraten (cc) Defence Images

 

 

Teruglopende inkomstenJemenitische vissers blijven uit angst voor de piraten dichter bij de kust, waar minder vis is. De totale vangst in 2004 bedroeg nog 88.000 ton, in 2009 was dat nog maar 26.000 ton. “Ook lopen de havens in Jemen aanzienlijke inkomsten mis omdat de schepen niet meer in onze havens willen bunkeren”, zegt Whalid. “Het land wordt nu zo snel mogelijk voorbij gevaren.”

 

 

 

 

Slachtoffers en daders
De straffen voor Somalische piraten zijn niet mild, stelt Judith Spiegel. Begin januari werden dertien Somalische piraten veroordeeld tot twaalf jaar cel. In een ander geval kregen zes piraten de doodstraf nadat zij bij een overval Jemenitische bemanningsleden hadden gedood. 

 

 

Jemen is nu nog het slachtoffer, ook al heeft het land zelf boten en wapens genoeg. Lerares Belqis (28) is er niet gerust op dat dat zo blijft. “De laatste tijd gebeuren er dingen in Jemen die je vroeger niet zag. Kinderen die hun ouders vermoorden, vrienden die je oplichten, brandstichtingen. Ik weet ook niet waar dan ineens vandaan komt.” De criminaliteitscijfers zijn inderdaad gestegen, wat toegeschreven wordt aan de toenemende armoede, werkloosheid en uitzichtloosheid. Of dit de bevolking in de arme zuidelijke kuststrook tot piraterij doet overgaan is nog afwachten.

Foto boven: Jemenitische vissers rusten uit (cc) Guuleed

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons