Achtergrond

Bulldozer walst over Palestijnse traditie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Een olijfboom kan honderden jaren oud worden, hele familiegeschiedenissen spelen zich af rond deze bomen. In onze cultuur staat de olijfboom voor doorzettingsvermogen; hij kan overleven in hele harde omstandigheden.” Baha Hilo (32) is coördinator van de internationale olijfbomencampagne, een Palestijns initiatief dat nieuwe olijfbomen plant in de bezette Palestijnse gebieden. In mei en juni geeft hij in Nederland een serie lezingen over zijn werk.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”15546″,”attributes”:{“style”:”width: 250px; height: 167px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]Palestijnse boeren kunnen de nieuwe bomen goed gebruiken, velen van hen hebben olijfbomen verloren door toedoen van het Israëlische leger en kolonisten. In 2011 alleen al zijn er volgens cijfers van de VN zo’n tienduizend olijfbomen vernietigd in de Palestijnse gebieden. Hilo: “Een olijfboom kan veel hebben, maar tegen Israëlische bulldozers is hij niet bestand.”

Wortels in eigen grond
Olijfbomen zijn van groot belang voor Palestina. Bijna de helft van de beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor olijven. De producten die gemaakt worden van olijven en olijfhout vormen het tweede meest geëxporteerde product van de Palestijnse economie. Maar de olijfboom is ook van symbolisch belang. Hilo: “De olijfboom is geworteld in de aarde zoals de Palestijnen wortels hebben in hun land.”

Hilo is opgegroeid in de Westelijke Jordaanoever, waar hij sociologie en politicologie gestudeerd heeft. Hij vertelt zoveel mogelijk mensen wereldwijd over zijn werk. “Er is een gebrek aan kennis over de dagelijkse realiteit in Palestina. Door het verhaal van de olijfbomen te vertellen kunnen we mensen laten zien wat het effect van de Israëlische bezetting op het leven van Palestijnen is.”

Bouw van de muur
Israël werkt  sinds 2002 aan een afscheidingsmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. De muur moet zelfmoordterroristen uit de Palestijnse gebieden tegenhouden. Hierbij worden veel olijfbomen door het leger verwijderd. Hilo: “De muur slingert voor een groot deel door Palestijns grondgebied. Veel Palestijnse landbouwgrond wordt ontruimd voor de bouw van de muur.” Na internationale verontwaardiging heeft de Israëlische regering beloofd de verwijderde bomen terug te planten. Een deel van de kostbare bomen is inderdaad terug geplant, maar een deel niet. De laatste tien jaar hebben bovendien Israëlische kolonisten veel olijfbomen vernietigd. Deze kolonisten hebben zich in de Westelijke Jordaanoever gevestigd en stellen zich regelmatig agressief op tegen Palestijnen en hun bezittingen.

Nederlandse betrokkenheid
In 2002 begon de Palestijnse mensenrechten organisatie Joint Avocacy Initiative (JAI) de olijfbomencampagne. Boeren die hun bomen verloren hebben, kunnen nieuwe olijfbomen krijgen. De bomen worden gesponsord vanuit het buitenland. Sinds 2004 is er ook een Nederlandse afdeling van de olijfbomencampagne. Voor 20 euro kun je een olijfboom laten planten in Palestina. Als sponsor van een olijfboom krijg je een certificaat thuis gestuurd en kun je via internet ‘jouw’ boom volgen. Hilo: “Dit is een goede manier om mensen van buitenaf te betrekken bij de Palestijnse situatie.”

De Nederlandse tak van de olijfbomencampagne is een van de actiefste ter wereld. Twintig procent van het totaal aantal gesponsorde bomen komt vanuit Nederland. Kristel Letschert (34) is de Nederlandse coördinator van de campagne en zet zich met veel enthousiasme in voor de olijfbomen. “Wij  zijn geen traditionele ontwikkelingsorganisatie, wij komen daar niet om  de mensen te leren hoe het moet. We ondersteunen een lokaal initiatief. Door middel van het planten van olijfbomen willen we bekendheid geven aan de situatie van bezetting in Palestina.”

Voor meer informatie over de olijfbomencampagne, zie:  http://www.planteenolijfboom.nl/

Baha Hilo spreekt nog op de volgende gelegenheden:

Dinsdag 12 juni
Faculteitsvereniging Awaz, Radbout Universiteit, Erasmusplein 1, lokaal E2.12, 15.00 – 16.30 uur,
De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, 20.00 – 22.00 uur

Donderdag 14 juni
Info-avond Kritische Studenten Utrecht
Kargadoor, Oudegracht 36, 19:30 uur

Foto boven: De bypass road die Jeruzalem verbindt met de joodse nederzettingen van Gush Etzyon in de Westbank op het land van Palestijnse eigenaren uit Beit Jalla. De weg is niet toegankelijk voor Palestijnen uit de Westbank. Fotograaf: Anne Paq.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons