Achtergrond

Buitenlandse handel, binnenlandse banen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lilianne Ploumen, minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, werd ruim twee weken geleden beëdigd. Op haar ‘eerste echte werkdag’ loopt ze over een marktplaats voor investeerders. OneWorld wandelt met haar mee.

Op de marktplaats van Growing SME’s, een evenement in Den Haag waar ondernemers uit binnen- en buitenland investeerders kunnen ontmoeten, speelt ze een telefoonspelletje van het Palestijnse bedrijf ‘Game Madness’. “Dat soort spelletjes zien er altijd veel makkelijker uit dan ze in werkelijkheid zijn. Na drie keer was ik al af”, zegt ze als ze het kraampje verlaten heeft. “Ik moet eigenlijk oefenen, maar volgens de makers is het verslavend. Ik geloof niet dat ik de komende jaren tijd heb om spelletjes te spelen.”

Hulp en handel
Ploumen reisde vorige week al met Mark Rutte naar Turkije, maar dit bezoek beschouwt ze als de eerste echte werkdag van haar gecombineerde portefeuille, zegt ze. “Mijn baan gaat over hulp en handel samenbrengen en dat is precies wat hier op de marktplaats gebeurt. Door die twee elementen samen te brengen, willen we bijdragen aan economische groei voor de hele wereld. Dat vraagt om creativiteit en effectiviteit.”

Bezuinigingen
In de wetenschap dat ze straks een miljard op ontwikkelingssamenwerking moet bezuinigen, kan Ploumen, die eerder directeur was van ontwikkelingsorganisatie Cordaid die creativiteit en effectiviteit goed gebruiken. “Als je moet bezuinigen, moet je kijken hoe je iedere euro die je hebt nog beter kunt uitgeven. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals we op deze marktplaats zien.” Investeerders en goede ideeën op een maatschappelijk verantwoorde manier bij elkaar brengen, dat heeft volgens de minister de toekomst. “Ik ben diep onder de indruk van alles wat ik vandaag zie, ik weet dat dit gaat werken.”
Over andere plannen om de Nederlandse euro ‘meer waard te maken’ zal ze de komende maanden nadenken. “Meer samenwerken met andere landen bijvoorbeeld. We moeten af van het idee dat we overal ons eigen vlaggetje moeten planten. Het gaat er niet om wie de hulp geeft. Het gaat erom dat de hulp er komt.”

Het revolverend fonds
Ook de plannen voor het revolverend fonds, een nieuw fonds voor ontwikkeling, moet Ploumen nog verder uitwerken. “We zoeken met het fonds naar vernieuwende manieren om ondernemers een duw in de rug te geven. Bijdragen aan duurzame groei, dat is de opdracht.” Hoe dit precies in zijn werking gaat, is op dit moment nog niet precies duidelijk. Toch is Ploumen er nu al van overtuigd dat het fonds gaat werken. De 750 miljoen euro die beschikbaar komt, wordt bijvoorbeeld gebruikt voor leningen aan ondernemers die in ontwikkelingslanden investeren in economische groei. “Als de investeringen goed uitpakken, kunnen de ondernemers het geld terugbetalen en kan het opnieuw geïnvesteerd worden.”

Nederland en de wereld
Ploumen bekijkt een paar geweven instappers die de oprichter van een fair trade schoenenbedrijf uit de Filipijnen haar laat zien. “Dit is absoluut mijn droombaan. Mijn werk gaat over het samenbrengen van Nederland en de rest van de wereld, het is echt fantastisch.” Dat gevoel wil ze tijdens haar ministerschap aan alle Nederlanders overbrengen. “Er is ook een Nederlands belang. Buitenlandse handel en ontwikkeling zijn binnenlandse banen. Daar kunnen we niet genoeg van hebben.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons