Achtergrond

Broodje hond mag niet meer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor alle liefhebbers van een broodje hond in Indonesië: het mag niet meer. Hoofd van het Agrarische Bureau voor Dier en Mens, Anung Endah Swasti, in Jogjakarta vindt dat ‘honden niet behoren tot het levende vee dat geconsumeerd mag worden’. Hij heeft beloofd dat zijn teams strenger zullen toezien op het illegale transport van deze viervoeters in zijn stad waar Rica-Rica, gestoofd hondenvlees, en Tongseng, een curry gemaakt van hond, behoren tot de lekkernijen. 

Ik doe er wel lollig over. Maar het onderwerp is eigenlijk alles behalve grappig

Hertentongen
Ik dacht dat Chinezen alles aten wat vier poten heeft, behalve tafels. Ik maakte ooit met een collega er een reportage over. Hoe koks levende slangen vilden voor de stofpoot en hoe gezinnen samen een wit konijn in een hok aanwezen voor de avondmaaltijd. Gezellig een avondje uit eten! Verser kon het dier niet zijn. Hertentongen, kikkerpoten en poezenstaarten kon je er allemaal op de markt kopen. Goed voor de seksuele drift, een gezonde hartslag en tegen de hoest. Ik heb om de hoek van de straat staan kotsen.

Hetzelfde geld met het eten van een hond. Ik doe er wel lollig over. Maar het onderwerp is eigenlijk alles behalve grappig. Dat vond gelukkig een groep activisten ook die onlangs tegen het eten van honden in Jogjakarta de straat opging.

Hond voor de stoofpot
De honden voor de stoofpot en de curry komen voornamelijk uit Manado en Medan, ook daar wordt een broodje hond als een lekkernij beschouwd. 1800 honden maar liefst worden er per week gevangen. Ze worden van straat gehaald, gestolen uit woonhuizen, geslagen, in overvolle hokken opgeslagen en dan op transport gezet. De huisdieren worden geslacht op vaak smerige afgelegen plekken.

224.640 honden worden ieder jaar gevangen voor de consumptie, zelfs op het overvolle, verwesterde toeristeneiland Bali. Ik zou er geen curry meer bestellen uit angst dat er brok hond in zit.

Je kunt er aan dood gaan
De dierenactivisten hebben inmiddels steun gekregen van de Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO. Die vooral waarschuwt voor de risico’s van het eten van hond. De WHO noemt niet alleen het consumeren van deze trouwe viervoeters morbide, veel straathonden hebben rabiës en dragen allerlei andere ziekten. Je kunt na het eten van dit dier er zelfs aan dood gaan. Net goed als dat zou gebeuren, vinden de dierenbeschermers in Indonesië.

Nu maar hopen dat de andere steden, ook Jakarta en Surabaya, de maatregel van het Agrarische Bureau voor Dier en Mens in Jogjakarta overnemen. Ik begrijp best dat iedere cultuur zijn eigen eetgewoonten en lekkernijen heeft. De jongen die me soms komt helpen in de tuin houdt ervan kleine vliegjes in de olie te bakken. Vrij onschuldig toch?

Het eten van honden gaat te ver. Dat vinden de Chinezen in Indonesië niet. Die pleiten er voor de beesten op het menu te houden. Het is nu aan het Indonesische parlement om met duidelijke wetgeving te komen zodat een broodje hond vanaf nu in de hele Archipel verboden wordt. De meeste Indonesiërs hebben niet meer dan groente, pepertjes en soyaprodukten als tempé en tofu op het menu staan. Net zo lekker en gezond.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons