Achtergrond

Brexit als vrijbrief voor racistische agressie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

We namen contact op met Sabina, een Poolse die een administratieve baan heeft in het plaatsje Hertfordshire net ten noorden van Londen, en die zelf in de Londense voorstad Kettering woont. Ze is getrouwd met Guillaume uit Frankrijk en ze hebben samen twee jonge kinderen die in Engeland geboren zijn.

Campagne gekenterd

Via de mail vertelt Sabina ons haar verhaal. "De hele Brexit-campagne was aanvankelijk redelijk rustig. De afgelopen jaren zijn wij als andere EU-burgers hier redelijk goed gesetteld geraakt. We hadden het hier goed naar onze zin, onze kinderen gaan hier naar school en we hebben allebei een mooie baan. Maar in de laatste paar weken begon de campagne te kenteren. Migratie werd het grootste probleem op de agenda. De campagne wakkerde de haat ten opzichte van alle buitenlanders enorm aan. Natuurlijk was de vluchtelingencrisis nog actueel en het schrikbeeld van de komst van mensen van buiten de EU droeg enorm bij aan het verloop van de campagne."

Mensen krijgen te horen dat ze maar moeten gaan inpakken en oprotten.

 

Hoe staat het met de sfeer in haar woonplaats. "Ja de sfeer hier is nu behoorlijk gespannen. Kettering was een van de gemeenten waar 61% van de mensen voor de Brexit stemde. Vrijwel direct na de stemming werd de sfeer heel onaangenaam. Kennissen van mij worden bespuugd en beledigd. Er is een enorm agressieve sfeer op straat. Mensen krijgen te horen dat ze maar moeten gaan inpakken en oprotten. Migrantenkinderen worden zelfs in de klas door leraren gezegd dat ze moeten vertrekken. Gelukkig heeft dat wel disciplinaire gevolgen voor die docenten, maar toch, dat ze denken dat ze dat mogen zeggen is al schokkend. Het is allemaal erg heftig."

Safety pin

Ketfest

"Maar gelukkig zijn veel mensen ook heel vriendelijk en proberen ze te helpen  – ongeacht hoe ze gestemd hebben. Ze zijn aardig en ze helpen de migranten. Het is niet alleen maar kommer en kwel hoor. Gelukkig maar want anders zou het echt niet uit te houden. Ik werk bij een groot internationaal bedrijf en daar zijn de mensen respectvol en aardig. Je ziet meerdere van dat soort reacties. Hier bij ons in Kettering hebben jonge mensen ook het initiatief genomen om het lokale 'Ketfest' te gebruiken om tolerantie en begrip onder de bevolking te versterken en de negatieve houding ten opzichte van migranten te bestrijden."

"Ook nationaal zijn er veel positieve acties. Zo gaf een vrouw haar Bulgaarse en Roemeense buren een bos bloemen en chocolaatjes om haar excuses aan te bieden voor alle uitingen van racisme. Ook het door racisten besmeurde Poolse Centrum in Londen kreeg veel steunbetuigingen en bloemen. Veel Engelsen zijn ook overgegaan tot het dragen van veiligheidsspelden als symbool van solidariteit. Helaas zijn er ondertussen ook Engelsen die beweren dat de ervaren discriminatie maar een verzinsel is."

Exit naar de EU?

Overwegen zij en haar man uit Engeland te vertrekken? Sabina: "Nou voorlopig denken wij daar nog niet aan. We hopen vooral dat het allemaal snel weer normaal wordt. Zo maar vertrekken, bijvoorbeeld naar Frankrijk waar Guillaume vandaan komt, is niet zo makkelijk. Er zijn mensen die denken dat ze binnenkort weg moeten, maar zo'n vaart zal het wel niet lopen. Er zijn ook migranten die werken in de auto-industrie en ander slechtbetaald werk en die mensen zouden wel eens sneller weer naar de EU terug kunnen gaan. Maar het hele Brexitproces duurt twee jaar en niemand lijkt haast te hebben dus ik denk niet dat het zo'n vaart zal lopen.  Ik zie dit toch meer als een ongemakkelijke fase die niet erg plezierig is maar wel weer over zal gaan."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons