Achtergrond

Breien tegen kernwapens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In heel Nederland worden op dit moment honderden lapjes gebreid die deel gaan uitmaken van een elf kilometer lange roze vredesjaal voor de campagne Wool Against Weapons. Deze campagne maakt deel uit van de protesten tegen de modernisering van het Britse kernwapenprogramma Trident.

Op 9 augustus (Nagasaki-dag) zal het protest plaatsvinden. De kant-en klare lappen (100 x 60 cm) kunnen in Eindhoven worden ingeleverd. Daar worden ze aan elkaar gezet, en uiteindelijk eind juli naar Engeland gebracht.

De  campagne  werd eind april onder de naam Wol Tegen Wapens geïntroduceerd in Nederland door  Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkelings en Vredesburo Eindhoven: ‘Kernwapens vormen wereldwijd een bedreiging voor de mensheid. Ook de Amerikaanse kernwapens die in Europa staan opgesteld – onder meer op de Brabantse luchtmachtbasis Volkel – zullen worden gemoderniseerd. Zo worden vele miljarden euro's belastinggeld misbruikt om de vernietiging van de mensheid voor te bereiden, in plaats van dit geld te besteden aan opbouwende voorzieningen waar mens en milieu wel bij varen', zegt Marta Resink van Omslag tegen KRO/NCRV-verslaggever Marcel Dekke.  ‘Bovendien is het (dreigen met) het inzetten van kernwapens in strijd met het Internationale Humanitaire Recht.'

Sinds de start van de campagne hebben honderden mensen hun breinaalden opgepakt om op een creatieve en/of strijdbare manier bij te dragen aan de vredessjaal. De hoofdkleur van de sjaals is felroze, en het is de bedoeling dat de lappen een omvang hebben van een meter lang en zestig centimeter hoog.

Bij Omslag en het Vredesburo zijn al vele tientallen lappen ingeleverd. Eind juli zal een groepje actief betrokkenen de honderden meters zelf naar Londen brengen en ook daar meehelpen de  (minstens) 11.000 unieke lappen aan elkaar te zetten.

Na afloop van de actie op 9 augustus, waar ook enkele Nederlanders aanwezig zullen zijn,  zullen van de delen van de sjaal dekens worden gemaakt voor verpleeg- en opvanghuizen, ook in oorlogs-en rampgebieden. Niets wordt verspild!

Afbeelding: Omslag

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons