Achtergrond

Braziliaanse president geeft VS ervan langs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de Algemene Vergadering van de VN gaf de Braziliaanse president Dilma Rousseff de VS er al van langs vanwege spionageactiviteiten. Nu ontwerpt het land een cybershield om spionage door de National Security Agency (NSA) tegen te gaan.

Uit de onthullingen van Edward Snowden kwam naar voren dat de NSA bijna alle communicatie van het Braziliaanse petroleumbedrijf Petrobras bespioneerde. Hierna bleek dat de Britse inlichtingendienst GCHQ hetzelfde had gedaan.

Amerika’s paradepaardje ‘terrorismebestrijding’ bleek hier dus niet van toepassing: Petrobras is een grote concurrent van Amerikaanse en Britse petroleumbedrijven en geen terroristische organisatie. Volgens Rousseff deden de NSA en GCHQ daarmee aan economische spionage. “Wat we hier voor ons hebben is een ernstig geval van schending van de mensenrechten en burgerrechten, een geval van een invasie en beroving van vertrouwelijke geheime informatie, die commerciële activiteiten betreft”, zei de president in haar speech tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

De spionage hield volgens Snowdens onthullingen niet op bij economische belangen van de VS. De NSA zou ook jarenlang alle interne e-mails van de Braziliaanse president met haar staf meegelezen hebben. Rousseff: “Dit is een geval van minachting voor de nationale soevereiniteit van mijn land. Wij hebben de Amerikaanse regering ons protest laten weten en eisen verklaringen, excuses en garanties dat dergelijke daden of procedures niet meer zullen voorkomen.”

Anti-spionagesysteem
Brazilië’s vertrouwen in de VS is dermate geschonden dat het land een cybershield ontwerpt. Dit e-mailsysteem maakt van de Federale Data Processing Dienst (SERPRO) en moet spionage tegen gaan. Het is volgens Rousseff ‘de eerste stap naar de uitbreiding van privacy en de onaantastbaarheid van officiële berichten’.

Obama
Rousseff zei na Snowdens onthullingen haar geplande staatsbezoek aan de VS af, waardoor een aantal grote handelsovereenkomsten (bijvoorbeeld de aankoop van militair materiaal) wordt uitgesteld. Obama probeerde haar in een persoonlijk gesprek te overtuigen om alsnog op staatsbezoek te komen, maar Rousseff hield voet bij stuk.

De Amerikaanse president reageerde in zijn speech tijdens de Algemene Vergadering niet op de beschuldigingen van Rousseff.

Lees meer op: RT en DeWereldMorgen
Foto: Flickr

[[{“fid”:”22115″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Brazilian President Dilma Rousseff’s Full UN Address (2013)”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons