Achtergrond

Booming Lagos krijgt eigen Monopolyspel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eindelijk kunnen Nigerianen die houden van een spelletje Monopoly, onroerend goed aanschaffen uit eigen land. Onlangs verscheen de eerste Lagos-versie van het wereldberoemde spel, de eerste gewijd aan een Afrikaanse stad. Correspondent Femke van Zeijl speelde een potje.

 In Nigeria werd van oudsher de variant van de Britse oud-kolonisator gespeeld en moest men het doen met Old Kent Road, Whitechapel Road, Picadilly en Mayfair. De Lagosversie van het Monopolyspel is zo’n hit dat de voorraad in heel Nigeria twee dagen na de lancering van het bordspel was uitverkocht.

 Pearl Osibu speelde als student op haar campus ‘bijna 24 uur per dag’ Monopoly, vertelt ze. ‘Mijn vriend en ik hadden nauwelijks geld, dus we konden niet uitgaan. Pearl komt uit een Nigeriaans middenklassengezin en woont in de miljoenenstad Lagos. Toen ze nog thuis woonde, speelde ze op zondag het bordspel met haar oudere broers. ‘Daarom ben ik zo fanatiek. Dat was wel nodig om tegen hen op te kunnen.’

De Lagosvariant is het geesteskind van de Nigeriaanse directeur van Best Man games, Nimi Akinkugbe. Hij meende dat de snelgroeiende en economisch bloeiende stad Lagos een eigen versie verdiende. Akinkugbe kreeg een subsidie bij de regering van de deelstaat Lagos, die er een manier in zag de stad te promoten. Het Lagos Monopolyspel kwam er bovendien door  sponsoring van lokale bedrijven – het Lagosiaanse bord wemelt van de bedrijfslogo’s.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18350″,”attributes”:{“class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Met een paar inwoners uit Lagos zitten we met het spel aan de rand van de waterwegen van de sloppenwijk Makoko. Chief Emmanuel van Adugbo kijkt geïnteresseerd naar het voor hem uitgelegde bordspel. Hij denkt dat zijn dochters die naar de middelbare school gaan het wel kunnen spelen maar hij heeft het nog nooit gezien. Als hij de naam van zijn eigen wijk terugvindt op het bord, lichten zijn ogen op. Het allergoedkoopste onroerend goed – de Nederlandse Dorpsstraat – kreeg in Lagos de naam Makoko mee.

 Dat deze sloppenwijk in het spel is opgenomen zegt iets over de ontwikkeling van de kuststad. In de verte varen houten gondels door de waterstraatjes van de centraal gelegen wijk waar de bewoners –generaties van vissersfamilies– hun huizen op palen hebben gebouwd. De meest basale publieke voorzieningen ontbreken in Makoko. Weinigen in de sloppenwijk op het water kunnen zich het bedrag veroorloven dat voor het gezelschapsspel moet worden neergelegd – 4500 Naira voor de kleine versie, 6000 voor de grote, omgerekend 22,50 en 30 euro.

 En toch staat het trots op het bordspel. Want was Makoko voorheen een plek waar niemand zich voor interesseerde, met de explosieve groei van Lagos is het gebied steeds meer een A-locatie geworden waar de rijken hun oog op hebben laten vallen. Zo speelt het Monopolyspel zich er ook in werkelijkheid af.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons