Achtergrond

Boete Chevron geeft het goede voorbeeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De uitspraak kwam na zeventien jaar van procederen door duizenden inheemse volkeren en boeren die nog leven te midden van het besmette gebied in de Amazone. Texaco, dat in 2001 opging in Chevron, had jarenlang giftige stoffen gedumpt in de Amazone waardoor drinkwater is vervuild, landbouwgrond onbruikbaar raakte en inwoners vaak kampen met ziektes.

Conflicten tussen grote multinationals en inheemse volkeren waren tot nu toe nooit zo succesvol als in Ecuador. Zo ook in het geval van de rechtszaak tussen het Ogoni-volk en Shell. De oliegigant werd ervan beschuldigd medeverantwoordelijke te zijn van het martelen en het doden van activisten van de Beweging voor de Overleving van het Ogoni-volk( MOSOP). Die beweging zette zich al jaren in tegen de vervuiling van de Niger-delta. De rechtszaak kwam maar tot een magere schikking van 15,5 miljoen.

Conflicten in de toekomst
De uitkomst van de rechtszaak zal grote gevolgen hebben voor soortgelijke conflicten en de aansprakelijkheid daarvan. De olie-industrie volgt de uitkomst van de zaak dan ook gespannen.

Ondanks dat Chevron niet wil betalen is de miljardenboete nu al één van ‘s werelds grootste ecologische schade-uitspraken ooit. Volgens Leo van der Vlist van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volkeren zullen oliebedrijven ook zeker de consequenties voelen van de uitspraak. “Aanklachten van andere stammen zullen waarschijnlijk in de toekomst eerder standhouden en stammen zullen sneller aangemoedigd worden het ook eens te proberen.”

Shell
Momenteel is er een soortgelijke rechtszaak in Nederland aan de gang waarbij Milieudefensie Shell voor de rechter daagt. Shell zou in Nigeria ernstige olievervuiling hebben veroorzaakt.

De boete van Chevron is volgens Evert Hassink van Milieudefensie een goed teken dat het ook anders kan. “Multinationals staan vaak boven de wet doordat de rechtspraak vooral gebaseerd is op de eigen staat en moeilijk over landgrenzen gaat. De uitspraak in Ecuador is dan ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het rechtssysteem om multinationals aan te kunnen klagen.”

De uitspraak van het hoger beroep zal eind 2012 plaatsvinden, pas dan kunnen we eventuele gevolgen van de boete van Chevron zien.

Foto boven (cc): Hand bedekt met olie in de Amazone

Bekijk dit filmpje van Amazon Watch over de vervuiling in Ecuador

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons