Achtergrond

Bloederig jubileum in Egypte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gister herdachten de Egyptenaren de Jom Kippoer-oorlog tegen Israël. Dit bracht geen eenheid in het land, maar wel veel gevechten op het Tahrir-plein.

De Egyptische herdenkingsdag werd in 1973 door het leger ingesteld, om de Midden-Oosten oorlog met Israël te herdenken en de Egyptische strijdkrachten te vereren. De Egyptenaren verloren de oorlog, maar toch is de herdenkingsdag een moment van nationale trots en eenheid. De dag leidde gisteren echter tot veel gewelddadige protesten.

Fluitjes en brandbommen
Gisteren werd de herdenking van de Jom Kippoer-oorlog voor het eerst sinds oud-president Mohammed Morsi’s afzetting gevierd. Dit was voor de islamitische aanhang van Morsi reden om het Tahrir-plein in Caïro te bezetten en zich te verzetten tegen de militaire macht. Soldaten hadden eerder die dag het plein echter gebarricadeerd met prikkeldraad en gepantserde voertuigen. Zij lieten alleen aanhangers van de opperbevelhebber Abdel-Fattah el-Sissi naar binnen. Deze aanhangers zwaaiden vrolijk met Egyptische vlaggen, bliezen op fluitjes bliezen en eerden el-Sissi, volgens The Huffington Post.

De confrontatie tussen de verschillende groepen leidde tot gevechten. De Morsi-aanhanders zouden birdshots (kogels die gebruikt worden bij kleiduifschieten en het jagen op kleine dieren) en brandbommen hebben geschoten. De politie en het leger  gebruikten traangas en hun geweren.

Bij de gevechten raakten 51 mensen om het leven, meldt The Guardian. Daarnaast zijn er vermoedelijk 240 Egyptenaren gewond geraakt en 423 Morsi-aanhangers opgepakt.

Lees meer op: The Guardian
Foto: Moud Barthez op Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons