Achtergrond

Birmese junta vertraagt noodhulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De cycloon Nargis, een tropische storm van categorie 3,

Birma  cycloon Nargis
Cycloon Nargis, Foto:CC

teisterde zaterdag de kust van Birma met snelheden tot 200 kilometer per uur. Op één eiland alleen al vernielde de cycloon 20.000 huizen. De voormalige hoofdstad Rangoon en de delta van de Irrawaddyrivier ten oosten daarvan lagen in het oog van de storm.

 

De schade van de orkaan is het grootst in lagergelegen delen, zoals in de delta van de rivier de Irrawaddy. Grote delen van het land zijn zo goed als onbereikbaar geworden. In Rangoon maken ontwortelde bomen het verkeer onmogelijk, daken zijn weggeblazen en de straten liggen vol puin. Het telefoonverkeer ligt plat en ook ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd. 

 

Omstreden referendum uitgesteld

De ramp treft Birma op een moment dat de spanningen in het land aan het oplopen waren. Voor 10 mei is een omstreden referendum gepland over een nieuwe grondwet. Het ontwerp daarvan is  tot stand gekomen, zonder vrij en open debat met de bevolking. De voorbereidingen voor het referendum vonden bovendien plaats in een sfeer van intimidatie. Hoewel de militaire junta aanvankelijk besloot het referendum gewoon door te laten gaan heeft ze nu toch besloten het referendum twee weken uit te stellen in delen van gebieden die zwaar zijn getroffen door de cycloon Nargis. In 47 gemeenten in twee zwaar getroffen districten, zeven in Irrawaddy en veertig in Yangon, wordt het referendum nu op 24 mei gehouden. In de rest van het land blijft de geplande datum van 10 mei gewoon staan.

Drinkwater
Het militaire regime zei tijdens overleg met Aziatische diplomaten dat de behoefte het grootst is aan bouwmaterialen, medicijnen, waterzuiveringstabletten en muskietennetten. De eerste lading hulpgoederen wordt dinsdag vanuit buurland Thailand verwacht. Verscheidene westerse landen hebben inmiddels hulp toegezegd. Het Internationale Rode Kruis meldt dat het al is begonnen met het uitdelen van drinkwater.

 

 

 

De bewegingsruimte van buitenlandse hulpverleners wordt sterk beperkt door de militaire overheid. De enige informatie uit het land komt van de verschillende VN-agentschappen die er mensen ter plaatse hebben. “Iedereen heeft moeite om een snelle en accurate inschatting van de schade en de noden te maken, dat geldt dus ook voor de regering”, zegt Richard Horsey, woordvoerder van het regionale VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UNOCHA) in Bangkok. “De communicatielijnen zijn verbroken, de wegen zijn ontoegankelijk en het zal een tijdje duren voor we contact krijgen met de ergst getroffen dorpen.”

 

De meeste rapporten zijn het erover eens dat de schade zo erg is dat de militaire regering ze niet op eigen kracht kan oplossen. Maar de kans is groot dat ze voorwaarden stelt aan buitenlandse hulp. “De junta zal waarschijnlijk wel materieel en voorraden aanvaarden, maar de generaals zullen minder happig zijn op een hoop buitenlanders die in het land komen rondlopen”, zegt Win Min, een onafhankelijke Birmese academicus in de Thaise stad Chiang Mai.
 

Birma protesterende monnik
Foto: CC

Birmese bannelingen vragen al sinds zaterdag om internationale hulp. “De militaire regering is slecht voorbereid op de hulpverlening na een cycloon”, zegt Naing Aung van het Forum for Democracy in Burma op de website van de groep. Birma geeft traditioneel niet graag toe dat het hulp nodig heeft. De overheid weigert de Verenigde Naties en andere organisaties steevast toegang tot rurale gebieden in Birma en het voorbije jaar zijn de beperkingen voor de internationale hulpverleners strikter dan ooit geworden.

 

Voedselprijzen
Het gevaar bestaat dat de catastrofe de aanleiding zal vormen tot nieuwe confrontaties tussen de bevolking en het leger. Nadat de door monniken geleide protesten van september 2007 bloedig werden neergeslagen, is de woede van Burmezen jegens de militairen groot. Ook de slechte economische situatie geeft voeding aan de afkeer van de junta. Volgens de krant ‘Irrawaddy’, die uitgegeven wordt door Birmese bannelingen in Thailand, zijn de voedselprijzen na de cycloon enorm gestegen. In Rangoon zou de prijs van een ei verdriedubbeld zijn. 

 

Koenders geeft 1 miljoen

Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft een voorlopige bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de cycloon in Birma. Het geld gaat niet naar de Birmese regering, maar naar de Verenigde Naties of het Rode kruis, aldus zijn woordvoerder.

“De prijsstijgingen zijn funest”, zegt een Birmese econoom die niet bij naam genoemd wil worden. “De mensen zullen binnenkort moeten gaan bedelen. Als de overheid niet snel ingrijpt, zal de frustratie snel omslaan in woede en zijn straatprotesten nauwelijks nog te vermijden.” Een jonge Birmese activist denkt er net zo over: “In Rangoon hebben de mensen het gevoel dat ze alles kwijt zijn, en dus niets meer te verliezen hebben.”

 

 

 

Nargis
De route van cycloon Nargis op Google Earth

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons