Volgens het Milieuloket wordt op dit moment 4,6 procent eerste generatie biobrandstoffen bijgemengd bij benzine en diesel. De eerste generatie bestaat uit voedselgewassen zoals graan, mais, suiker, soja en raapzaad. Uit diverse onderzoeken, waaronder 'The Hunger Grains', blijkt dat deze eerste generatie biobrandstoffen geen milieuvoordelen opleveren en voedselprijzen omhoog drukken. Logischerwijs klonken er steeds meer stemmen om het aandeel voedselgewassen in biobrandstoffen te beperken. “Met deze hervorming is een kleine stap voorwaarts gemaakt en zullen de negatieve gevolgen van ons energiebeleid op honger en armoede in arme landen iets ingeperkt worden”, zegt Barbara van Paassen, beleidsadviseur bij ActionAid. “De EU toont met dit voorstel dat biobrandstoffen uit voedselgewassen weinig toekomst hebben in haar klimaat- en energiebeleid.”

Op dit moment stimuleert de EU het gebruik van biobrandstoffen, mede door middel van 6 miljard euro aan subsidies per jaar. Dit leidt tot grootschalige gebruik van voedselgewassen voor brandstof in onze auto’s. Volgens Marc Olivier Herman, Oxfam’s EU-biobrandstoffen expert, is de groeiende vraag naar biobrandstof een van de oorzaken voor instabiele voedselprijzen en honger. Bovendien worden in ontwikkelingslanden natuurgebieden ontbost en grote stukken land afgenomen van lokale bewoners en door de nieuwe eigenaren gebruikt om gewassen op te verbouwen voor biobrandstoffen. Herman: “De nieuw gekozen leden van het Europees Parlement hebben nu de kans om aan te tonen dat zij verbonden zijn met de burgers van Europa door te streven naar een einde aan het dwaze gebruik van voedsel voor brandstof.”

Deze voorgestelde hervorming moet op 13 juni goedgekeurd worden door de Raad van Ministers.

Beeld: Tom Redford/Flickr

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief