Een bierdopje, een kapotte telefoonoplader, een leeg blikje, een verfrommeld papiertje. Het zijn alledaagse voorwerpen die op het eerste gezicht geen waarde hebben, maar in de collectie ‘A People’s Archive of Sinking and Melting’ krijgen de objecten opeens een andere betekenis.

Volgens initiatiefneemster Amy Balkin vormen de verzamelde objecten ‘een archief van wat geweest zal zijn.’ De objecten in de collectie zijn ingestuurd door mensen in plaatsen over de hele wereld die door klimaatverandering mogelijk verdwijnen in de toekomst. Kort gezegd: als over honderd jaar grote delen van de aarde verwoest zijn door overstromingen, bosbranden of smeltende ijskappen, laat deze collectie aan onze nakomelingen het begin van het einde zien.

De collectie wordt nog altijd uitgebreid en heeft vooralsnog geen bijdragen vanuit Nederland ontvangen. Er zijn wel een paar restricties op wat je op mag sturen. Zo mogen er geen im- of exportbeperkingen op zitten en mag elk object maximaal één kilo wegen.

Bron: Smithonian Mag

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief