Achtergrond

Bevrijdingsdag: 5 weetjes over afval van ballonnen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niet alleen Nederlandse vlaggen genieten met Bevrijdingsdag van de buitenlucht, ook ballonnen laten we maar al te graag de vrije loop. Maar hoe schadelijk is dit nu eigenlijk voor de natuur? Onderzoeksinstituut IMARES (Wageningen UR) zet 5 weetjes op een rij.

  1. Ballonnen reizen soms wel 800 kilometer
    Een paar jaar geleden spoelden veel Nederlandse feestballonnen aan in Normandië.  In de omgeving La Havre werden meer dan tien ballonnen per kilometer kust geregistreerd.​
     
  2. Een gevaar voor dieren
    Dieren kunnen verstrikt raken in de sierslierten en afsluiters van ballonnen. Bovendien zien sommige dieren ballonresten aan voor voedsel en eten het op met als gevolg dat hun maag en darm verstopt raken en ze sterven van de honger.
     
  3. Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing
    Ballonnen gemaakt van latexrubber, dat van natuurlijke oorsprong is, breekt nog niet snel genoeg af in de magen en darmen van dieren. 
     
  4. Aantal dode dieren niet bekend
    Hoeveel dieren er precies doodgaan door verstrikking in of het eten van ballonresten is niet bekend. Minstens twee procent van de onderzochte magen van dood gevonden noordse Stormvogels uit de Noordzee bevatten ballonresten.
     
  5. Keuzes: nut en noodzaak van ballonnen
    Het gebruik van latex-weerballonnen is onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen en daarmee soms van levensbelang voor mensen. Dat ligt anders voor het oplaten van feestballonnen. Die kun je ook gezellig ophangen zodat je er het hele feest nog van genieten.

Wageningen UR onderzoekt de problemen rond afval in zee, in zoet water en in de natuur. Van plastic afval in zee tot onzichtbaar kleine plastic deeltjes in rivieren. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR meten al dertig jaar de hoeveelheid plastics in magen van noordse stormvolgens in de Noorzee. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons