Achtergrond

Bemoedigend wereldbeeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In zijn laatste grote interview hield de in maart overleden Denker des Vaderlands René Gude een vlammend betoog voor een ‘bemoedigend wereldbeeld’. Het is volgens hem veel te gemakzuchtig om te denken dat de wereld naar de klote gaat.

Halleluja! Eindelijk iemand die mijn gevoel met filosofische argumenten onderbouwt. Het vermoeden dat onze wereld mogelijk de goede kant op gaat, is een gevoel waar ik niet altijd voor durf uit te komen. Probeer op een verjaardagsfeestje de ‘wat gaat het toch slecht met de wereld’stemming maar eens te kantelen tussen alle verschrikkelijke verhalen door, over bootvluchtelingen en de brute aanslagen van IS.

Gemakzuchtig: denken dat de wereld naar de klote gaat

Juist dat we inmiddels met 7 miljard mensen zijn, is volgens Gude op zich al bewijs dat ons samenlevingsmodel in ieder geval enigszins werkt. We slaan elkaar immers niet iedere dag op iedere hoek van de straat de koppen in. uit alle onderzoeken naar geweld blijkt zelfs dat de wereld alleen maar vreedzamer wordt, ook al lijkt het nieuws in een andere richting te wijzen. Dat is toch alle reden voor een bemoedigend wereldbeeld?

Wij zijn de eerste generatie in de geschiedenis die via internet en mobiele technologie met elkaar verbonden zijn. We hebben innovaties beschikbaar om wateren voedselschaarste en klimaatverandering sneller en efficiënter dan ooit aan te pakken. We hebben in principe alle kennis en technologie voorhanden om onze samenleving op een eerlijke, duurzame en vredige manier in te richten. Laten we het dáár eens over hebben. somberheid zit dat gesprek alleen maar in de weg. Wie doet er mee? Wie wil op een volgend verjaardagsfeestje met mij praten over al die nieuwe mogelijkheden en hoe we deze kunnen inzetten voor een wereld die de goede kant op gaat? 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons