Tineke Ceelen

Tineke Ceelen

Een half miljoen vluchtelingen uit Syrië zitten in tenten en onverwarmde bouwsels in Libanon. Uitgerekend deze winter worden ze overvallen door de genadeloosheid van het weer. In de Bekaa vallei ligt 2 meter sneeuw en 's nachts is het dik onder nul.

Op Twitter deelde Tineke Ceelen de afgelopen dagen haar verslag van de omstandigheden waarin deze vluchtelingen verkeren en sprak ze met de vaders, moeders en kinderen die niks meer hebben. De pijn en eenzaamheid kwam voor haar heel dichtbij.

Dit is waar Tineke Ceelen aandacht voor vraagt. Links zie je een schattig jongetje uit Syrië. Rechts een foto kort na zijn overlijden in de koude winter.

 

De sneeuw ligt metershoog in Libanon.

Al snel komen ze de eerste tentjes en bouwsels van de vluchtelingen tegen.

Libanon doet wat het kan, maar de opvang voor de vele vluchtelingen is lang niet toereikend.

Na haar bezoek aan het vluchtelingenkamp reisde Tineke door naar de hoofdstad Beirut.

Eén van de kinderen, Sidra, heeft een brandwond in haar hals. “Van een sigaret”, zegt ze zelf.

Met een zwaar hart keert Tineke weer terug naar Nederland. “Dat 10-jarige meisje met brandplek bedelt uit nood. Een makkelijk slachtoffer”, twittert ze. “Ze omhelsde me heel stevig en wilde niet meer loslaten. Dan komt de pijn en eenzaamheid heel dichtbij.”

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief