Achtergrond

Bayer produceert medicijnenvoor degenen die het kunnen betalen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

De Duitse pharmaceutische onderneming Bayer , een van de grootste bedrijven in de industrie,  produceert medicijnen "voor degenen die het kunnen betalen", aldus verklaringen van hooggeplaatste vertegenwoordigers van het bedrijf.

" We produceren geen medicijnen voor de Indianen. Wij produceren voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven", aldus Bayer CEO Marijn Dekkers (22 September 1957, Tilburg), die werd geciteerd door het blad ‘Bloomberg Business Week'.

Dekkers sprak in verwijzing naar de nieuwe licenties op farmaceutische patenten die de regering van India heeft uitgegeven, een initiatief dat positieve gevolgen heeft voor de lokale fabrikanten, die nu generieke geneesmiddelen kunnen produceren tegen een goedkoper tarief en betaalbaar voor de hele bevolking.

De maatregel is bedoeld voor medicijnen ter behandelingen van kanker, HIV en diabetes, volgens het tijdschrift, maar de Indiase regering wil het plan uitbreiden met nog eens meer dan 20 medicijnen.

De nieuwe licenties zou toestaan ​​dat een bedrijf in het Aziatische land diezelfde formules produceert zonder dat de octrooihouder toestemming hoeft te geven of een betaling voor het gebruik ervan ontvangt. De maatregel is bedoeld om de fabrikanten onder druk te zetten, ze te bewegen tot het verlagen van de prijzen en die prijzen concurrerend te maken met generieke geneesmiddelen. Maar natuurlijk is het voldoen aan de behoeften van de armste burgers ook een doel.

Met deze licenties heeft een lokaal bedrijf al een generieke antikanker medicijn ontwikkeld dat 97 % minder kost dan het origineel van Bayer. Maar dit initiatief heeft de Duitse massa-apotheker heel erg boos gemaakt, en die besloot om een ​​beroep te doen op de Indiase rechter met het argument dat deze licenties een vorm van “diefstal” zijn.

Echter, artsen van de organisatie Artsen Zonder Grenzen, geciteerd door de digitale krant “Público”  geloven dat deze zaak de perverse manier weerspiegelt waarop vandaag de dag geneesmiddelen worden ontwikkeld. Farmaceutische bedrijven zijn duidelijk gericht op het vermenigvuldigen van winsten en daarvoor oefenen ze agressieve druk uit  met het doel octrooien te verkrijgen en de prijzen te verhogen."

"Ik betreur het dat een snelle reactie in het kader van een discussie aan het licht is gekomen op een manier die niet de bedoeling was. De uitspraken kunnen niet niet verder verwijdert zijn van wat ik wil en van wat we doen bij Bayer," voerde Dekkers als verontschuldiging aan.

Bronnen: RT , Wikimedia Commons

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons