Achtergrond

Banen in China niet voor het oprapen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niet alleen in Europa is het voor net afgestudeerden moeilijk een baan te vinden. In China wordt 2013 wel the hardest job year ever genoemd.

Het is om verschillende redenen moeilijk om nu een baan te vinden in China, vooral voor studenten die afstuderen. De Chinese regering probeert een kenniseconomie te stimuleren en dat lijkt te werken, want er studeren elk jaar meer studenten af aan topuniversiteiten in China. Voor deze studenten is het niet moeilijk aan een baan te komen. Veel grote bedrijven nemen alleen studenten aan die aan een van deze universiteiten hebben gestudeerd. Daarmee zijn de goed betaalde banen al vergeven en is het voor studenten van andere universiteiten heel wat lastiger om werk te vinden.

Baan tijdens studie
Ling Fang Yi (22): “Ik studeer International Trade met Spaans als minor. Ik heb nu zo’n vijftien keer gesolliciteerd en ik wacht nog steeds op antwoord. Sommige van mijn medestudenten hebben al meer dan dertig keer gesolliciteerd.”
Het is belangrijk dat studenten een baan vinden vóórdat ze afstuderen. Als dat niet lukt, krijg je in het derde jaar geen certificaat, wat je weer nodig hebt om ná het afstuderen aan het werk te komen. Het afgeven van het certificaat is bedoeld om studenten te pushen toch maar een baan aan te nemen, ook als het minder goed betaalt dan waarvoor ze worden opgeleid.

Gebrek aan innovatie
Lonneke de Greef heeft samen met haar collega Michael Douglas het bedrijf 2- Shanghai Recruitment opgericht. Dit bedrijf helpt studenten bij het vinden van een baan door ze in contact te brengen met hun netwerk van bedrijven. Lonneke: “Er is in China een gebrek aan innovatie. Om dit te veranderen zullen we terug moeten naar de basisschool. In China luister je naar je leraar en kom je zelf niet met vragen of discussies. Dit houdt de creativiteit – ook om bijvoorbeeld nieuwe banen te creëren – heel erg tegen. Het hele onderwijssysteem zou veranderd moeten worden als we meer vernieuwing willen. Er zijn genoeg hoogopgeleide studenten, maar er is een groot tekort aan nieuwe banen om ze op te vangen.”

Hervormingen
De hoge onderwijssector is inderdaad flink toegenomen in China, zo meldt het China Education Center. China probeert de kwaliteit op scholen te verbeteren door het leersysteem te hervormen en wil meer studenten toegang geven tot topuniversiteiten om zo een kenniseconomie te stimuleren. Van het totale aantal Chinezen dat gaat studeren, gaat nu 20 procent naar een topuniversiteit waar dat in 1978 nog maar 1,4 procent was.
Premier Li Keqiang heeft aangekondigd dat er een lijst met stappen zal komen die de manier waarop mensen worden aangenomen voor een baan, zal veranderen. Toch komt dit plan waarschijnlijk te laat voor de studenten die dit jaar een baan zoeken.

Topuniversiteiten
In de koffiebar op de campus van de University of International Business and Economics (UIBE) in Beijing zit Che Yue Le (21), een Chinees meisje met een vrolijke lach. Che Yue Le spreekt vloeiend Engels met een stevig Amerikaans accent, omdat ze een half jaar in Amerika heeft gestudeerd. Haar buitenlandse vrienden noemen haar ook wel Eva. “Ik doe nu een dubbele minor in Business English en Accounting. Ik studeer volgend jaar af, en solliciteer nu al naar een baan”, vertelt Eva. “Voor studenten van topuniversiteiten is het gemakkelijk om een baan te krijgen. Zo neemt het bedrijf Royal Dutch Shell alleen studenten aan die zijn afgestudeerd aan een van de vijf topuniversiteiten in Beijing. Voor de andere studenten van de in totaal zo’n zeventig universiteiten in Beijing is er dan geen enkele kans meer om bij Shell of andere grote bedrijven te werken.”

Knokken voor een plek
“Als ik geen goede baan kan vinden in China, ga ik naar het buitenland om daar te studeren totdat de banencrisis hier over is. Dan kom ik weer terug en zal het makkelijker zijn om een baan te vinden”, zegt Eva. Dit laatste onderschrijft Lonneke niet. “Ik hoor over het algemeen dat Chinese studenten denken: ‘Als ik in het buitenland heb gestudeerd, staat iedereen te springen om mij aan te nemen als ik terugkom.’ Ik denk dat daar vaak te gemakkelijk over wordt gedacht, want ook die competitie groeit en ook deze studenten moeten er heel hard voor knokken om een plekje op de banenmarkt te veroveren.”

Gebrek aan oplossingen
Shu Hue Pin, sinds 2006 bestuurslid van de University of International Business and Economics (UIBE), zegt: “Onze opleiding richt zich voornamelijk op de internationale handel. En dat is waar de Chinese economie het hardst achteruit gaat. De studenten die bij ons afstuderen, hebben om die reden vaak moeite een goede baan te vinden. Het aantal vacatures voor banen voor deze school is met 30 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Doordat de toegang tot topuniversiteiten versoepeld is, is de competitie onder studenten op de arbeidsmarkt steeds zwaarder.”
De Chinese staatsmedia doen hun best iedereen ervan te overtuigen dat de situatie normaal is en dat de ‘banenmarkt zo slecht nog niet is voor pas afgestudeerden’, zo meldt de nieuwswebsite Forbes. Bij gebrek aan oplossingen voor dit jaar wordt jonge Chinezen geadviseerd zich geen zorgen te maken. Het ministerie van onderwijs heeft aangekondigd dat het in juni 2014 veel ondertekende arbeidsovereenkomsten verwacht.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons