Achtergrond

‘Associatieverdrag met de EU bevordert mensenrechten in Oekraïne niet’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het associatieverdrag met de EU werd al twee jaar geleden ondertekend, maar Oekraïne heeft sindsdien weinig ontzag voor het politieke deel van het akkoord getoond, dat schrijft Follow the Money. Onder de nieuwe regering van Petro Poroshenko, die in 2014 Viktor Janoekovitsj als president opvolgde, verslechterde de mensenrechtensituatie aanzienlijk.

Het regime voerde nieuwe wetten in die het mogelijk maken dissidenten op te pakken en voor lange tijd vast te houden. Volgens de VN, Human Rights Watch en de OVSE staan door de nieuwe wetten de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid onder druk. Activisten die daar tegen demonstreren worden nauwelijks gehoord. Door de oorlog voert het nationalisme hoogtij. Protesteer je tegen het regime, dan ben je een ‘Kremlin-marionet’.

In de conflictgebieden in het Oosten van het land vinden verreweg de meeste mensenrechtenschendingen plaats. Beide partijen – de rebellen en de nationale veiligheidsdiensten van Oekraïne – maken zich daar schuldig aan, blijkt uit rapporten van de VN. Burgers zijn vaak het slachtoffer. Vooral zorgwekkend is dat de Oekraïense autoriteiten enkele fundamentele mensenrechten niet langer willen garanderen, ook niet in steden als Marioepol of Kramatorsk die gewoon onder controle van Oekraïne zijn. Het gaat om vrijheid van arbitraire arrestatie, vrijheid van beweging, het recht op privacy en een eerlijk proces.

Kom op voor mensenrechten, stem ‘nee’ 

Dat de situatie in twee jaar tijd zo heeft kunnen verslechteren, levert volgens het artikel al het bewijs dat het associatieverdrag op zichzelf niet voldoende is om de mensenrechten en democratie te bevorderen. Daar zijn sociale bewegingen in Oekraïne voor nodig, zoals vakbonden en burgerinitiatieven, en die krijgen onder dit regime niet de ruimte.

In het debat in Nederland voert de ‘ja’ campagne het politieke deel van het verdrag aan als argument om voor het verdrag te stemmen, maar de realiteit is dat alleen de afspraken over handel en economie bindend zijn. Nog nooit tevoren werd immers een handelsverdrag opgezegd om de mensenrechten. Stem daarom nee, zegt mensenrechtenactivist Voldymyr Chemerys in het interview met Follow the Money. Chemerys: “Bij een nee zal de legitimiteit van de regering afnemen. Mijn hoop is dat we dan voor onszelf de ruimte kunnen creeëren om te praten over waar het land heengaat. En dan moeten niet de belangen van grote bedrijven en de oligarchen, maar mensenrechten centraal staan.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons