Achtergrond

‘Arme landen mogen niet opdraaien voor kredietcrisis’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Tijdens de conferentie van ACP-landen in Ghana deden de leiders van de arme landen een beroep op financiële instellingen om dezelfde prioriteit aan de hulp aan arme landen te geven als de rijke westerse banken die op dit moment uit hun malaise worden geholpen.

stock-market
De beursvloer van Wall Street

“Er kan kennelijk wel geld worden gevonden om westerse banken die in zwaar weer verkeren te helpen, maar niet om arme landen te ondersteunen,” zei Rob Davies, de Zuid-Afrikaanse staatssecretaris voor handel en industrie tegen een verslaggever van persbureau Reuters.

 

Koenders

Minister Bert Koenders zei onlangs ook al dat hij zich grote zorgen maakt over het effect van de huidige financiële crisis op de armoedebestrijding in de arme landen. Tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York uitte hij de vrees dat internationale banken straks minder risico’s willen nemen met leningen voor belangrijke projecten en dat rijke donorlanden uiteindelijk minder bereid zijn ontwikkelingshulp te geven.

 

Koenders wees ook op de wereldwijde grote ongelijkheid. “Het aantal bonussen dat jaarlijks op Wall Street wordt verstrekt, is evenveel als de ontwikkelingshulp van 38 miljard euro die jaarlijks naar Afrika gaat,” aldus de minister.

 

In dezelfde week dat hij zijn toespraak voor de VN hield, stuurde Koenders ook een beleidsnotitie over de financiële sector in ontwikkelingslanden naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat Nederland bijna 140 miljoen euro in de opbouw van de financiële sector in ontwikkelingslanden gaat steken. Arme mensen en kleinere bedrijven moeten zo meer toegang krijgen tot financiële diensten.

 

Bankrekening

Nederland wil vooral dat arme mensen en kleinere bedrijven een betere toegang krijgen tot financiële diensten. Zij kunnen dan zelf een bankrekening openen, sparen en leningen afsluiten. Nu heeft maar 30 procent van de bevolking in ontwikkelingslanden toegang tot financiële dienstverlening. In de minst ontwikkelde landen heeft zelfs maar een op de tien mensen een bankrekening.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons