Het biosfeerreservaat Pilón de Lajas in Bolivia is één van de populairste vakantiebestemmingen voor ecotoeristen. Het toerisme bezorgt de Tsimané en Mosetene, de indianen die in het gebied leven, een stabiel inkomen.

Toen de Tsinamé een paar jaar geleden niet genoeg gewassen konden verbouwen om hun kinderen te voeden, besloten ze projecten voor toeristen op te starten. Nu werkt een gedeelte van hen als gids, schoonmaakster, kok of chauffeur. Ondanks het succes van het ecotoerisme stoppen ze niet met het bedrijven van landbouw. Toeristen vinden het leuk om inheemse tradities, zoals landbouw en feesten, van dichtbij mee te maken.

In 2010 kregen de Tsimané en Mosetene de duurzaamheidsprijs van het Evenaarsinitiatief van het VN-Ontwikkelingsprogramma. De indianen kregen lof voor de manier waarop ze via het ecotoerisme en een duurzaam gebruik van de natuurlijke bronnen het milieu beschermen en de levenskwaliteit van de bevolking verbeteren.

 

 

 

Bron: IPS
Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief