Achtergrond

Arbeiders uitgebuit voor Gemenebestspelen India

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De vierjaarlijkse Gemenebestspelen vinden deze keer plaats van 3 tot en met 14 oktober 2010 in New Delhi, India. Het is de eerste keer dat deze spelen in India worden gehouden, en bovendien is het het grootste multi-sport evenement dat het land ooit georganiseerd heeft. Aan de Gemenebestspelen doen vijfduizend atleren uit het Verenigd Koninkrijk en zijn voormalige koloniën mee: in totaal 72 landen zullen de sportieve strijd met elkaar aangaan. Om alles op tijd klaar te krijgen, zijn massaal arbeiders van het platteland gerekruteerd.

Uitbuitingcommonwealth_games_
“Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe een grote en onzichtbare groep werkkrachten van het platteland, uitgebuit wordt om met vooruitgang en een groei van 8 procent te kunnen uitpakken,” aldus de bekende stedenbouwkundige en activist Dunu Roy. Roy is directeur van het Hazards Centre, een Indiase ngo die gemeenschaps- en arbeidsorganisaties bijstaat. Hij stelt dat de uitbuiting bij de Gemenebestspelen nog groter is dan die voor de Olympische Spelen in Peking, twee jaar geleden. “De Chinezen hadden tenminste nog een socialezekerheidsstelsel. Hier is niets, zelfs geen registratie van de arbeiders. Daardoor zijn ze volledig overgeleverd aan de aannemers, die alleen maar zoveel mogelijk winst willen maken.”

Vorige week verplichtte een rechtbank in New Delhi de overheid om 17.000 arbeiders te registreren. De People’s Union of Democratic Rights (PUDR), een prominente mensenrechtengroep, spande deze zaak aan na uitgebreid onderzoek met de hulp van de vakbonden. De rechters beslisten dat de arbeiders een verzekering moeten krijgen, een minimumloon, gezondheidszorg en een onderkomen met basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, stroom en fatsoenlijke sanitaire installaties.

Uit het onderzoek van PUDR kwam naar voren dat door ongevallen bij de bouw van het hoofdstadion alleen al zeventig tot tweehonderd arbeiders om het leven zijn gekomen. Eerder berichtten media al over slachtoffers bij de bouw van een metrolijn.

Tentenkampen
De omstandigheden van de arbeiders zijn slecht. Veel van hen wonen in tentenkampen, waardoor het leven tijdens koude winternachten bijzonder hard is. Daarbij liet het stadsbestuur de kampen onlangs verwijderen, met het oog op de Gemenebestspelen. Ook in deze zaak wezen rechters het bestuur terecht en gaf men het bevel de kampen weer op te bouwen. De rechters dachten dat het Stadsbestuur de tentenkampen had afgebroken, om de buitenlanders die op de spelen afkomen te tonen dat er geen armen in India zijn, zo zeiden zij.

De Gemenebestspelen, ofwel de Commonwealth Games, is een multi-sportevenement dat elke vier jaar wordt gehouden. Er nemen atleten deel uit de Commonwealth of Nations, voorheen bekend als de British Commonwealth. De Commonwealth of Nations is een intergouvernementele organisatie van 54 onafhankelijke lidstaten. Al deze staten, op twee na, waren vroeger deel van het Britse rijk. Op de Gemenebestspelen worden allerlei Olympische sporten beoefend, maar ook rugby en netbal, sporten die veel in de Gemenebestlanden worden gespeeld.

Armoede verstoppen
Eerder vorig jaar ontstond er al enige ophef toen het bestuur van New Delhi aankondigde de sloppenwijken van de stad te laten verdwijnen achter een muur van bamboe, om ze aan het zicht van de toeristen te onttrekken. Ditzelfde gebeurde ook bij de Olympische Spelen in China in 2008. Naar schatting wonen er van de veertien miljoen inwoners die New Delhi telt, vier miljoen in sloppenwijken.

Volgens een voorzichtige schatting van de Indiase overheid kosten de Gemenebestspelen zo’n 16 miljard dollar. Daar is ook de bouw van elektriciteitscentrales, transportinfrastructuur en watervoorziening bij inbegrepen. De vorige Gemenebestspelen vonden plaats in het Australische Melbourne. De volgende editie zal worden georganiseerd in Glasgow.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons