Achtergrond

Arabische vluchtelingenvideo gaat viral

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe kom je als Somalische vrouw, na jaren in Saoedi-Arabië te hebben gewoond, op de Nederlandse straat terecht? Ilhaam Awees overkwam het, en vertelt haar verhaal online in een Arabische video. Iets wat de islamitische gemeenschap wereldwijd duidelijk raakt: de film is al meer dan 920.000 keer bekeken.

“Ik woon ook in Nederland. Zal ik met je trouwen?” 

“Zuster Ilhaam, jouw verhaal maakt me aan het huilen.” 

“Dochter, kom naar Maleisië, een modern moslimland. Mijn vrouw en ik zullen je ouders zijn.”  

Een greep uit de talloze reacties op Awees video die vorige week verscheen op de facebookpagina ‘Huna Sotak’, een platform voor jonge Arabieren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het filmpje vertelt de Somalische hoe ze in Saoedi-Arabië opgroeit totdat haar vader plots wordt ontslagen. Volgens Saoedische wetgeving vervalt de verblijfsgunning van het gezin direct en moeten ze het land binnen drie dagen verlaten. Terugkeren naar Somalië is geen optie. Sindsdien leeft Awees in de illegaliteit. Eerst in Jemen, nu in Nederland.

Haar video, gemaakt met twee journalisten van RNW Media, is inmiddels meer dan 920.000 keer bekeken en bijna 30.000 keer gedeeld.

[[{“fid”:”39030″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”lhaam Awees was twaalf toen ze te horen kreeg dat ze binnen drie dagen haar geboorteland Saoedi-Arabië moest verlaten. Twintig jaar later vertelt de Amsterdamse politie haar dat ze binnen drie dagen het land moet verlaten. “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”lhaam Awees was twaalf toen ze te horen kreeg dat ze binnen drie dagen haar geboorteland Saoedi-Arabië moest verlaten. Twintig jaar later vertelt de Amsterdamse politie haar dat ze binnen drie dagen het land moet verlaten. “},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”lhaam Awees was twaalf toen ze te horen kreeg dat ze binnen drie dagen haar geboorteland Saoedi-Arabië moest verlaten. Twintig jaar later vertelt de Amsterdamse politie haar dat ze binnen drie dagen het land moet verlaten. “,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Vanaf vandaag is ook een Nederlandse versie van de film beschikbaar. "Mijn verhaal is niet alleen belangrijk voor Saoedi-Arabië. Ook in Nederland moeten naar vluchtelingen blijven kijken", aldus Awees. Video: RNW.

'Ongelooflijk'
Een verrassing voor Awees, die momenteel in een gekraakt pand in Amsterdam woont en onderdeel is van de “Wij-zijn-hier”-groep. "Ik krijg zo veel reacties dat ik ze niet eens allemaal kan beantwoordelijk. Ongelooflijk, al die aandacht." Waarom het zo'n succes is, durft Awees niet te zeggen. "Ik heb al vaker interviews in het Nederlands gedaan, maar nu doe ik voor het eerst iets in het Arabisch. Daardoor is het misschien meer herkenbaar voor moslims in andere landen."

"Ik ben Marokkaans en woon al 22 jaar in Amsterdam. Neem alsjeblieft contact met me op, want ik wil je met alles helpen." Eén van de talloze reacties op Awees' video die vorige week verscheen op de facebookpagina ‘Huna Satok’. Een greep uit de talloze reacties op Awees video die vorige week verscheen op de facebookpagina ‘Huna Satok’, een platform voor jonge Arabieren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Awees besloot haar verhaal online te vertellen om mensen wereldwijd te confronteren met de pijnpunten van het migratiebeleid. Dat oud-landgenoten in Saoedi-Arabië de video ook kunnen zien, is volgens haar een goede zaak. "Als je daar geen papieren hebt, moet je direct weg." Sinds 2013 voert de Saoedische overheid een campagne voor de ‘saoedisering’ van de arbeidsmarkt. Ofwel: ongedocumenteerde arbeidsmigranten worden opgespoord en vast- of uitgezet, om ruimte te maken voor Saoedisch personeel. Hoewel dit op zichzelf legaal is, waarschuwen mensenrechtenorganisaties dat de deportaties vaak samen gaan met excessief geweld en psychische mishandeling. Ook krijgen de ongedocumenteerden zelden juridische bijstand.  

Nederlandse versie
Vandaag lanceert RNW Media een Nederlandse versie van de film. "Mijn verhaal is niet alleen belangrijk voor Saoedi-Arabië. Ook in Nederland moeten naar vluchtelingen blijven kijken." Zelf slaapt Awees 's nachts in een opvanghuis via de omstreden Bed-Bad-Brood-regerling. "Maar daar mag je overdag niet blijven. Elke dag sta ik om 9.00 uur weer op straat".

Elke dag sta ik om 9.00 uur weer op straat

Of de Nederlandse versie net zo populair gaat worden als de Arabische variant, weet de Somalische niet. "Maar ik hoop natuurlijk dat ook hier veel mensen de video zien. En dat ze het delen". 

Benieuwd naar de video? De oorspronkelijke versie bekijk je hier, en de Nederlandse variant via YouTube.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons