Achtergrond

Apen in Jakarta werkloos

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De gouverneur van Jakarta, Indonesië, Joko ‘Jokowi’ Widodo (52) heeft apenshows in de hoofdstad verboden. Vanaf  volgend jaar is er geen apenshow meer te zien.

Jokowi heeft de regel ingevoerd om de openbare orde te handhaven en de dierenmishandeling te stoppen. De apen verspreiden ook ziekten zoals tuberculose, tetanus, herpes en hepatitis.

Topeng Monyet
De show is bekend onder de naam topeng monyet, wat gemaskerde aap betekent. De aapjes, meestal langstaart makaken, zijn getraind om op hun achterste poten te lopen. De makaken worden gemaskerd, dragen kleren en zitten vast aan een ketting om hun hals of pootje. Het komt voor dat de aapjes worden vergezeld door een kind die geld ophaalt bij passanten.

[[{“fid”:”22432″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Street Monkey In Mask in Indonesia”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Compensatie
De ingreep is niet alleen een verbod op de shows. Jokowi compenseert de gedupeerde straatartiesten met een variërend bedrag. Daarbovenop heeft Jokowi gezegd te helpen met het vinden van een baan voor de werkloze straatartiesten. De geconfisqueerde apen worden naar Ragunan zoo in Jakarta gebracht waar ze een reservaat van een hectare tot hun beschikking hebben.

Kinderen eerst
De blog Indonesia Street Life vraagt zich af of de prioriteiten van de gouverneur niet ergens anders moeten liggen. Neem bijvoorbeeld straatkinderen: ‘‘Ik vraag me persoonlijk af: ‘Wat zijn we aan het doen Jakarta!’ Mijn punt is simpel: kinderen voor apen.’’, aldus de blog.

Jokowi’s ban op apenshows is niet de enige verandering die hij in Jakarta doorvoerde en het goed doet bij het publiek. Zo heeft hij het stadsbestuur hervormd, het minimumloon verhoogd en verschillende hectares land opgeknapt en omgetoverd tot parken.

Lees meer op: Globalvoices
Foto: Idban Secandri

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons