Tabaksboeren uit Afrikaanse landen zijn boos op de World Health Organisation (WHO), omdat haar antirooklobby miljoenen banen bedreigt. Vooral Zimbabwe maakt zich zorgen. Een kwart van de winst uit de export komt van tabaksproducten.

‘Boeren in Zimbabwe zijn afhankelijk van de export van tabak’, zegt Andrew Matibiri, directeur van Zimbabwes Tobacco Industry and Marketing Board. Een kwart van het geld dat Zimbabwe binnenkomt wordt verdiend met de export van tabaksproducten. Als de WHO doorgaat met haar antirooklobby verliezen 70.000 Zimbabwaanse boeren op korte termijn hun baan, aldus Matibiri.

Volgende week besluit de WHO of de organisatie richtlijnen gaat geven voor het aantal tabaksplantages en de hoeveelheid tabak die landen mogen exporteren. Of de woorden van Matibiri en andere vertegenwoordigers het besluiten beïnvloeden, valt te bezien. De WHO heeft al wel besloten de antirookcampagnes voort te zetten.

Bron: Guardian
Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief