Volgens de Wall Street Journal hebben de Wereldbank, Noorwegen, Denemarken en Nederland inmiddels voor 120 miljoen dollar aan hulp stopgezet. Ook de Britse miljardair Richard Branson schrapte zijn plannen om te investeren in de Ugandese toerismesector.

Boycot
In Uganda heeft verontwaardiging over de wet onder andere geleid tot een advertentieboycot van de tabloid Red Pepper. Een dag nadat Museveni de wet ondertekende, kopte de sensatiekrant groot op de voorpagina: “EXPOSED! Uganda’s 200 Top Homos Named”. De tabloid publiceerde namen en foto’s van vermoedelijke Ugandese homoseksuelen. Door online campagnes en lobby van activisten trokken diverse adverteerders zich terug, waaronder telecombedrijf Orange Uganda Ltd en het Zuid-Afrikaanse kabeltelevisie bedrijf Multichoice Group.

Niet onder de indruk
Museveni lijkt nog niet onder de indruk van de teruggelopen inkomsten. Afgelopen maandag sprak hij duizenden supporters van de anti-homowet toe tijdens een rally in Kampala. “Ik wil geen bevelen opvolgen van buitenstaanders”, vertelde hij de menigte.

Portemonnee
Uganda is al jaren een grote ontvanger van ontwikkelingsgeld, hoewel de afhankelijkheid recentelijk verminderd is. Ugandese activisten blijven voorlopig lobbyen bij investeerders in een poging de regering te raken waar het pijn doet: in de portemonnee.

Beeld: (cc)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief