Achtergrond

Amerika legt aasgierfondsen aan de ketting

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Aasgierfondsen kopen voor een appel en een ei leningen van banken en overheden op die bijna al hun waarde hebben verloren omdat ze niet kunnen worden terugbetaald. Als de solvabiliteit van het land in kwestie iets is verbeterd, eisen de investeringsfondsen via de rechter het volledige bedrag van de schuld plus rente terug. Een geruchtmakende zaak was die van investeringsmaatschappij Donegal International dat in 2007 55 miljoen dollar van het straatarme Zambia eiste. Donegal had in 1999 de schuld van Zambia aan Roemenië die dateerde uit 1979 voor 3,2 miljoen dollar overgenomen. Uiteindelijk moest Zambia 15,5 miljard dollar betalen.LEAD Technologies Inc. V1.01

Aasgier Kensington International liet zelfs beslag leggen op Belgisch ontwikkelingsgeld bestemd voor een waterkrachtcentrale in Congo-Brazzaville. Alles is geoorloofd, heeft het land in kwestie geen geld op de rekening dan nemen de aasgieren ook genoegen met andere waardevolle zaken waaronder olieleveranties of aandelenpakketten van (geprivatiseerde) bedrijven zoals bijvoorbeeld mijnen.

Juridische bijstand
Vaak is de juridische staf van arme landen niet opgewassen tegen de advocatenteams van deze ‘investeerders’. Om landen juridisch bij te staan tegen de aasgierfondsen, heeft de Afrikaanse ontwikkelingsbank nu 15 miljoen dollar vrijgemaakt voor een juridisch steunpunt. Dit steunpunt is ook bedoeld om landen te ondersteunen die ingewikkelde contracten moeten afsluiten met multinationals over de exploitatie van grondstoffen.

Behalve juridische steun is er ook andere hulp onderweg. Halverwege juni kwam het Amerikaanse congreslid Maxine Waters met de Stop Vulture Funds Act. Deze wet verbiedt aasgierfondsen om voor Amerikaanse rechtbanken buitensporige bedragen van arme schuldenaars te eisen.

Maxine Waters
Maxine Waters

Met buitensporig wordt bedoeld dat de aasgieren niet meer van de schuldenaren mogen vragen dan dat zij zelf voor de schuld hebben betaald. In mei deed een groep Britse parlementariërs een soortgelijk voorstel.

Corrupte leiders 
Organisaties die pleiten voor het kwijtschelden van schulden van arme landen zoals Jubilee zijn blij met deze ontwikkelingen. Zij vinden dat de arme bevolking niet de dupe mag worden van verplichtingen die vaak door corrupte leiders zijn aangegaan omdat deze schulden ten koste gaan van investeringen in onderwijs en de gezondheidszorg. Jaarlijks betalen Afrikaanse landen ongeveer 14 miljard dollar aan internationale schuldeisers terwijl ze minder dan 13 miljard aan ontwikkelingshulp ontvangen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons