Achtergrond

Alles voor het goede doel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Elke maand kun je de benen uit je lijf rennen, wandelen of fietsen voor een goed doel. Om op te vallen en hoge sponsorbedragen binnen te halen, zijn er steeds meer pittige challenges of life changing experiences waaraan je kunt deelnemen. OneWorld zet er een paar op een rij.

Sportevenementen zijn dé manier om sponsorgeld binnen te halen voor goede doelen. Zeker in een tijd dat het aantal vaste donateurs afneemt en Nederlanders steeds zuiniger zijn bij collectes. Elk jaar komen er nieuwe sponsorlopen, fietstochten of wandelingen voor goede doelen bij. Ook groeit het aantal evenementen waarbij deelnemers een niet-alledaagse sportprestatie neerzetten of op expeditie gaan in een ver land.

Expedition Masai
In 2014 zamelt AMREF Flying Doctors geld in middels de Expedition Masaai. Een exclusieve wandeltocht voor deelnemers die minimaal 3500 euro sponsorgeld weten te verzamelen.
Eerste editie: 7-14 maart 2014.

Malloot van de kale berg
In 2013 deden 600 deelnemers mee aan de tweede wielereditie van Tour du ALS. Het doel is de Mont Ventoux drie keer te beklimmen en daarmee geld op te halen voor onderzoek naar ALS, een ernstige aandoening van het zenuwstelsel.
Volgende editie: 30 mei 2014

Zes keer de berg op
De absolute topper als het gaat om opbrengst en bekendheid is Alpe d’HuZes. In 2012 haalden 8000 deelnemers 32 miljoen euro op voor KWF Kankerbestrijding. De meeste beklommen de berg per fiets, maar al wandelend of hardlopend kan het ook.
Volgende editie: 4-5 juni 2014

In eigen zak
Onlangs bracht televisieprogramma Nieuwsuur aan het licht dat de oprichter van Alpe d’HuZes, Coen van Veenendaal, onterecht twee ton verdiende in 2010 en 2011. Van Veenendaal richtte de stichting Strong2Live op en ving via deze stichting geld van KWF Kankerfonds met subsidieaanvragen.
De vrijwilligersorganisatie Alpe d’HuZes gaat nu alleen nog in zee met KWF Kankerbestrijding en distantieert zich van Strong2Live.
Bron: NOS.

Estafette over 500 km
De Roparun was het eerste ‘extreme’ sportevenement in Nederland. Deelnemers leggen een estafetteloop af van Parijs tot Rotterdam, meer dan 500 kilometer. Sinds de eerste editie in 1992, is er meer dan 57 miljoen euro bijeengelopen voor mensen met kanker.
Volgende editie: 7-9 juni 2014

Jan Huisers deed vier keer mee aan de Roparun: “Je bent met acht lopers 48 uur lang om de beurt aan het rennen. Het slaapgebrek en de inspanning zijn slopend en tijdens de run ben je vooral met jezelf bezig. Pas na de finish in Rotterdam realiseer je je weer waarvóór je samen met je team zo’n prestatie hebt geleverd.”

Biken in Kenya
375 kilometer fietsen over de dirt tracks van zuidelijk Kenia. Honderd mountainbikers doen van 5 tot en met 12 oktober mee aan de Kenya Classic. Het sponsorgeld komt ten goede aan AMREF FLying Doctors. Tijdens de tocht worden ook AMREF-projecten bezocht.
Volgende editie: 11-18 oktober 2014

Kirstin Poot, deelneemster 2011: “Het meest bijzondere vond ik om na maanden van intensieve voorbereiding en werving, middenin de gemeenschap te staan die de vruchten plukt van jouw harde werk. Ik ben een AMREF-ambassadeur voor het leven geworden.”

Over vulkanen
De Nicaragua Volcano Challenge staat voor negen dagen fietsen door de binnenlanden van Nicaragua. Tijdens de tocht bezoeken deelnemers de projecten van Stichting WereldOuders. In 2011 haalden twintig deelnemers hiermee ruim 70.000 euro op.
Volgende editie: 23 november – 1 december 2013

Leonie de Lorijn, ex-deelneemster en projectmanager Volcano Challenge: “Als moeder van drie kinderen heeft deze tocht veel indruk op mij gemaakt. De kinderen in Nicaragua renden vrolijk om ons heen, maar toch zie je achter die stralende lach dat bijna elk kind op een bepaalde manier beschadigd is.”

Fietsen van Italië naar Nederland
Een lager, maar nog steeds beduidend bedrag haalt Artsen zonder Grenzen jaarlijks op met Tour for Life, een achtdaagse wielertocht van de Italiaanse Alpen naar de Cauberg.
Volgende editie: 31 augustus t/m 7 september 2014

Thomas Braun schreef het boek Blijven Genieten! over zijn deelname aan Tour for Life: “1260 kilometer fietsen over de mooiste cols; die sportieve uitdaging was voor mij het startschot voor deelname aan Tour for Life. Dat je daarnaast ook nog een groot bedrag ophaalt voor een mooie organisatie, gaf mij een fantastisch gevoel.”

Fietsende Helden
Zo’n 300 Duchenne Heroes fietsen jaarlijks een groot bedrag bijeen voor onderzoek naar geneesmiddelen tegen de ziekte Duchenne spierdystrofie. Zij leggen in zeven dagen 700 kilometer af van Luxemburg naar Nederland, door de Belgische Ardennen en het Limburgse landschap.
Volgende editie: 14-20 september 2014

Foto: Klaas Veenbaas.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons