Achtergrond

Afscheid van een wereldburger pur sang

Afgelopen weekend overleed Henny Helmich, oud-directeur van NCDO, onder andere de uitgever van OneWorld. Zijn voormalige medewerkers Elisabeth van den Steenhoven en Annelies Kanis gedenken een ‘wereldburger’ en ‘intellectuele pionier’.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een wereldburger die met heel zijn hart in samenwerking geloofde: in Nederland, op Europees niveau en daarbuiten. Een pionier, zowel in zijn denken als in zijn doen. Dat was Henny Helmich, oud directeur van NCDO en toonaangevend denker binnen de ontwikkelingssector.

Lang vóór het succes van Open Data, blockchain en WikiLeaks geloofde Henny in absolute transparantie van de overheid en organisaties. Toen en nu proberen instellingen die actief zijn in ontwikkelingssamenwerking missers te verbergen. ‘Wees open over jouw falen. Alleen dan zullen burgers, kiezers en donateurs je vertrouwen, anders niet’, aldus Henny.

Is dat nu (bijna) een open deur, begin 2000 was het ronduit revolutionair. Sterker nog, Henny had bij de OESO empirisch aangetoond dat transparant communiceren over bloopers in ontwikkelingssamenwerking het vertrouwen en de welwillendheid van burgers deed stijgen. Anno 2017 nog steeds een interessant gegeven.

Henny was allergisch voor de betuttelende, kleinerende houding die soms werd aangetroffen binnen ontwikkelingssamenwerking. Twintig jaar geleden werd nog regelmatig de suggestie gewekt dat Nederland ‘ontwikkeling en beschaving’ kwam brengen aan burgers in Latijns-America, het Afrikaanse continent of Aziatische landen. Dan had je aan Henny de verkeerde. ‘Hoe zou jij het vinden als er op deze manier over jou zou worden gesproken? Vind je de toon niet betuttelend?’  Deze zin heeft iedereen in de professionele omgeving van Henny talloze keren gehoord. Henny geloofde in een kritisch dialoog, gebaseerd op wederkerigheid.

Ook was hij zijn tijd ver vooruit met het besef dat milieu, armoede en conflict vergaand met elkaar verbonden zijn én wederzijds begrip in Zuid én Noord hiervoor cruciaal zijn. Ontwikkelingssamenwerking is maar een klein deel van de oplossing. Binnen NCDO woedde bij zijn aantreden een stammenstrijd tussen duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking. In de VN-millenniumdoelen, die Henny niet alleen omarmde maar ook in Nederland op de kaart zette, werden beide gecombineerd. De huidige duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) hadden rechtstreeks uit zijn koker kunnen komen.

Ontwikkelingssamenwerking is maar een klein deel van de oplossing

Henny was een intellectuele pionier, maar bovenal een warm mens, een inspirerende, motiverende leidinggevende en een kundig professional. Die af en toe wat ongeduldig was en niet bang voor een flinke discussie. Aan het einde van zijn directeurschap werd hij ziek en nam hij in stilte afscheid. Spijtig, omdat hij in zijn werkzame leven juist alles op alles zette om mensen met elkaar te verbinden en anderen te steunen. Dat deed hij met verve en een groot hart.

Het overlijden van Henny is een groot verlies voor zijn familie, voor Nederland, voor zijn talloze Europese bondgenoten en voor zijn contacten en vrienden over de hele wereld.  Het verlies van een echte wereldburger.

Elisabeth van der Steenhoven (directeur KARAMA Europe) & Annelies Kanis (programmadirecteur The Hunger Project Nederland)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons