Achtergrond

‘Afrika’s succes in sportwereld geeft kracht’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Thomas Kwenaite
Thomas Kwenaite, foto: OneWorld

Sportverslaggever Thomas Kwenaite is een van de bekenste reporters van Afrika. Vanuit zijn thuisbasis Pretoria, Zuid-Afrika, reist hij het hele continent af om de belangrijkste sportevenementen te verslaan. Hij is in Nederland om te spreken tijdens het debat ‘ De kracht van Afrika’, geïnspireerd op de documentairereeks die Paul Rosenmöller in samenwerking met de ICON en NCDO maakte over het Afrikaanse continent.

“Met sport vier je de Zuid-Afrikaanse cultuur”, aldus Kwenaite. “Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Zuid-Afrika mochten Afrikanen niet op de stoep lopen en mochten zij blanken niet eens aankijken. De enige plek waar je uiting kon geven aan je gevoelens was op het sportveld. Dat is de reden dat Afrikanen een speelsere en meer gepassioneerde vorm van sport spelen. Je ziet het in het voetbal. Topspelers als Essien en Drogba die allebei bij Europese topclubs spelen, dansen als het ware over het veld. Ruud Gullit heeft deze vorm van voetbal ‘sexy voetbal’ genoemd, vanwege de passie en het plezier dat ervan afstraalt”

 Nelson Mandela; “Sport has the power to change the world”

 

 

“Over het algemeen zijn er voor veel Afrikanen weinig mogelijkheden. De successen van Afrikaanse sporters zijn dan ook heel belangrijk omdat zij de jeugd hoop geven en motiveren op een positieve manier. Een sport als voetbal zorgt er voor dat kinderen belangrijke zaken leren zoals concentratie, teamspirit en doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn de Afrikanen trots op hun voetbalsuccessen, ze hebben het gevoel mee te kunnen doen met de rest van de wereld.”

 

 

ghanacup
Ghanese voetbal supporter,
foto CC

 

Ogen gericht op AfrikaEen groot sportevenement zorgt voor een enorme boost voor het organiserende land. Dit was goed te zien in Ghana tijdens de Africa Cup of Nations 2007. Kwenaite; “De ogen van de wereld zijn op zo`n moment op een Afrikaans land gericht. De economie wordt gestimuleerd, de infrastructuur verbeterd en het is goed voor de werkgelegenheid. Tijdens het debat ‘de Kracht van Afrika’ worden ook kritische kanttekeningen geplaatst bij deze ontwikkelingen. Want, wat verandert er nou echt voor de allerarmsten? “Misschien nog wel belangrijker dan de economische boost is de mentaliteitsverandering”, zegt Kwenaite. “Sport houdt kinderen van de straat. Ze kunnen een talent ontwikkelen en leren met anderen om te gaan op een geweldloze, respectabele manier.”

 

 

 

Sport en beleid
Een belangrijke gebeurtenis binnen sport en ontwikkeling was het VN Jaar Sport 2005. Zowel in Nederland als internationaal vonden talloze sportactiviteiten plaats om draagvlak te creëren voor ontwikkelingswerk. In december 2006 was de tweede Magglingen conferentie. Hier werd op internationaal niveau afgesproken om beleid te maken dat sport verankert in de ontwikkeling van onze samenleving. Het Europese Parlement ondertekende een resolutie over Sport en Ontwikkeling. Anno 2008 wordt sport als middel bij ontwikkelingssamenwerking door steeds meer mensen erkend. Minister Koenders heeft besloten extra nadruk op sport te leggen binnen het beleid op ontwikkelingssamenwerking voor 2008.

De Olympische Spelen
Leven de Olympische Spelen onder de Afrikaanse bevolking en media? “Jazeker, er wordt al veel gespeculeerd. Veel Afrikaanse sporters maken kans op Olympische medailles’. Onlangs zijn de Olympische Spelen door een actiegroep onder leiding van Mia Farrow omgedoopt tot ‘Genocide Olympics’. De groep wil aandacht geven aan de mensenrechtenschendingen in onder andere Soedan en Tibet.

Is het goed dat sport op deze manier een politieke lading krijgt? “Absoluut”, zegt Kwenaite. “Je kan mensenrechten niet isoleren. Je hebt het bewustzijn van de wereld nodig om iets te kunnen veranderen. Sommige sporters spreken zich publiekelijk uit tegen de politieke situatie in Soedan. Door sport kan een mentaliteitsverandering ontstaan die hopelijk de politieke situatie kan verbeteren. Afrikanen spreken zich minder makkelijk uit over Tibet, omdat de Chinezen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het bouwen van Afrikaanse sportcomplexen en faciliteiten. China oefent druk uit op Afrika om de Spelen niet te boycotten of zich al te openlijk uit te spreken over de situatie in Tibet’.

 

 

 

 

Sport verbroedert
‘Sport kan zoveel meer veranderen dan politiek. Sport spreekt een universele en neutrale taal en kan mensen aan elkaar binden. In Zuid-Afrika was rugby het spel van de ‘overheersers’. Tot Mandela het veld opliep, de hand schudde van de blanke spelers en sprak ‘We are all South Africans’. Sport verbroedert omdat het het niveau van een lokaal dorp overstijgt. Op het veld zie je politieke en etnische conflicten verdwijnen door een gedeeld idee van nationaliteit. Afrika`s successen in de sportwereld geven het continent kracht.”

 

 

Dinsdag 27mei vindt in Felix Meritus het laatste debat in de 4-delige reeks ‘de Kracht van Afrika’ plaats. Thema van de avond zal zijn; Het succes van Zuid-Afrikaanse tradities in de moderne zakenwereld. Met onder andere management goeroe Lovemore Mbigi. Aansluitend is de documentairereeks van Paul Rosenmöller te zien op Nederland 2.

De grote kanshebbers op
een medaille in Beijing
volgens Kwenaite

 
 Zuid-Afrika  Zwemmen – Schoeman 
 Zimbabwe  Zwemmen – Coventry  
 Ethiopië      Hardlopen – Gebrselassie 
 Kenia          Hardlopen – Kirwa
 Kenia          Marathon – Ndereba 
 Ivoorkust     Voetbalteam
   

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons