Achtergrond

Afrikanen met hiv sparen meer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Uit het onderzoek van Judith Lammers op de North West University en Pretoria University blijkt dat 91 procent van de met hiv besmette studenten een spaarrekening heeft. Onder de niet besmette studenten is dat 75 procent. 41 procent gebruikt ook informele spaarmethoden tegen 61 procent van de niet besmette studenten. Gemiddeld genomen sparen met hiv besmette mensen tussen de 500 en 1000 Rand (38 -76 EUR) terwijl niet besmette mensen gemiddeld tussen de 251 en de 500 Rand (19-38 EUR) sparen.

 

Dempend effect

“Als je met hiv bent besmet dan kan het een tijd duren voordat je aids krijgt,” legt Lammers uit. “Studenten met hiv sparen meer omdat ze weten dat als ze straks aids krijgen dat ze dan dure medicijnen nodig hebben en misschien niet kunnen werken.” Dit spaargedrag kan volgens de promovenda een dempend effect hebben op de economische gevolgen van aids. “Doordat mensen sparen kunnen ze die dure medicijnen kopen en is de kans groot dat zij langer in het arbeidsproces actief blijven. Dat mensen door de ziekte niet kunnen werken of minder productief worden, is een van de belangrijkste economische gevolgen van aids.” 

  

In 2007 telde de wereld naar schatting 33,2 hiv-geïnfecteerden, 68 procent daarvan woont in Sub-sahara Afrika.
Bron: UNAIDS

Doodvonnis

 

Mensen zijn in het algemeen verrast door de uitkomst van haar onderzoek. “De mededeling dat je met hiv bent besmet, lijkt een doodvonnis. Maar omdat het soms jaren kan duren voordat de ziekte ook daadwerkelijk toeslaat is het eigenlijk ook wel logisch dat je je met de toekomst bezighoudt. Iemand die studenten met hiv begeleidt, vertelde mij dat besmette studenten betere studieresultaten kregen na hiv positief getest te zijn. Weer een indicatie dat mensen niet het bijltje erbij neergooien en juist werk gaan maken van de toekomst.”

 

 

Voorlichting

Dat de studenten meer met hun toekomst bezig gaan door middel van sparen is ook opmerkelijk omdat uit Lammers verdere onderzoek blijkt dat onder de respondenten die met hiv besmet bleken te zijn de neiging om risico’s in het leven te nemen groter zijn. LEAD Technologies Inc. V1.01Lammers trekt uit haar onderzoek naar het risicogedrag van studenten op seksueel gebied de conclusie dat de voorlichting meer op de levensstijl van de risicogroepen zou moeten worden afgestemd. “Maak mensen ervan bewust hoe groot de kans is dat je de ziekte oploopt en wat de toekomstige financiële gevolgen zijn.”

 

Voor echt harde conclusies over de toekomstgerichtheid van mensen met hiv, vindt Lammers het nog een beetje vroeg. Lammers heeft haar onderzoek onder 213 Zuid-Afrikaanse studenten uitgevoerd. “Voor een economisch experiment is dat een behoorlijk grote groep mensen, maar ik wil mijn onderzoek nog verder uitbreiden, ook onder niet-studenten.” Lammers promoveert 14 maart aan de Universiteit van Tilburg en heeft inmiddels al een baan als onderzoeker bij het Amsterdam Institute for International Development (AIID), van de Universiteit van Amsterdam. Daar wil zij haar promotieonderzoek op een grotere schaal voortzetten in meerdere landen in Zuidelijk Afrika.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons