Achtergrond

‘Afrikaanse economie laat duurzame groei zien’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

afrikaanse econ groei foto wereldbankJohn Page, de hoofdeconoom van de Afrikatak van de Wereldbank is optimistisch gestemd over de vooruitzichten van Afrika. “Voor het eerst in 30 jaar laat een groot aantal Afrikaanse landen duurzame groeicijfers zien die vergelijkbaar zijn met die van landen in de rest van de wereld en soms zelfs beter.”

 

Export sleutel succes

De sleutel voor het economische succes zit er volgens hem in dat Afrika er beter in slaagt om te handelen met de rest van de wereld. De export van onder meer olie, kleding, bloemen en landbouwproducten uit Afrika groeide tussen 2004 en 2005 met 48 miljard dollar. Ook heeft Afrika een sterkere private sector en slagen veel landen er in om economische inzinkingen te voorkomen. Volgens de Wereldbank zijn buitenlandse investeringen echter wel noodzakelijk voor het behoud van de duurzame groei. Anders zou de kloof tussen de landen met een snel stijgende economie en de landen met een stagnerende economie nog groter kunnen worden. 

 

Wist u dat?

– In tweederde van de Afrikaanse landen twee of drie producten goed zijn voor 60 procent van de export

– Het in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) veertien dagen duurt voor je een eigen bedrijf kunt beginnen, in Guinee Bissau is dat 233 dagen

– In de DRC Congo, Niger en Ethiopië twee op de duizend mensen toegang tot internet hebben. In de Seychellen is dat 249 mensen op de duizend.

– De levensverwachting in Rwanda en Oeganda de afgelopen tien jaar het meest is gestegen. In Botswana, Lesotho en Swaziland is deze juist gedaald.

Grote onderlinge verschillen

 

Er zitten namelijk wel grote onderlinge verschillen in de groeicijfers. Zo groeide de economie van Zimbabwe in 2005 (het laatste jaar waarvan de Wereldbankeconomen de gegevens hebben gebruikt) met – 2,2 procent en die van Equatoriaal Guinee met 30,8 procent.

 

 

De Afrikaanse landen zijn wat economische groei betreft grofweg in drie groepen in te delen: Allereerst de groep van zeven olie-exporterende landen die het goed doen. Zo zijn Zuid-Afrika en Nigeria samen alleen al goed voor meer dan de helft van het Bruto Nationaal Product van subsahara Afrika. Vervolgens komt een groep van achttien landen met een economie die niet op één product leunt en een duurzame groei van gemiddeld  4 procent laat zien en ten slotte de groep van zeventien landen die weinig grondstoffen hebben en/of  gevoelig zijn voor conflicten en die een langzame of helemaal geen groei laten zien.

 

Concurrentienadeel

Het rapport stipt verder nog aan dat Afrika in vergelijking met bijvoorbeeld China en India hoge exportkosten moet betalen. “Als het gaat om arbeids- en andere productiekosten zou Afrika makkelijk met deze twee landen kunnen concurreren, maar door de hoge exportkosten verliest Afrika de concurrentieslag.” Ook de gebrekkige infrastructuur en corruptie blijven reden geven tot zorg.

 

 

Africa Development Indicators 2007

50 feiten over de Afrikaanse economie

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons