Achtergrond

Afrikaanse boot feest mee op Gay Parade

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Keniaan is directeur van de African Gay Youth Foundation, een organisatie die opkomt voor Afrikaanse homoseksuelen. “De Canal Pride moet andere Afrikanen over de streep trekken om uit de kast te komen.” Dat is lang geen vanzelfsprekendheid. Ze worden mishandeld, verkracht en in veel landen hangt er een gevangenisstraf boven het hoofd.

screenshot africa's illegal love 250
Foto: Screenshot Africa’s Illegal Love

Het is voor La Tegola bijvoorbeeld geen pretje om terug te keren naar zijn geboorteland. “Als de politie erachter komt dat ik homo ben pakken ze mij op. Nairobi is een hel, Amsterdam is de hemel.” De laatste jaren lijkt het alleen maar erger te worden. “Het is toch verschrikkelijk dat twee jongens uit Malawi tot veertien jaar cel veroordeeld worden omdat ze zich wilde verloven?”

Vrouwenhuwelijk
“Dat Afrika homofoob is, is een gevolg van het kolonialisme, het christendom en modernisering”, zegt Trouw-journalist en antropoloog Sybilla Claus die over homoseksualiteit in Afrika publiceerde. Het is niet altijd zo extreem geweest op het continent. Afrika kent zelfs een lange traditie van vrouwenhuwelijken. Claus deed in 1997 onderzoek naar vrouwenhuwelijken in Kenia en Zuid-Afrika. Het fenomeen komt volgens haar nog steeds voor, maar veel minder dan in de vorige eeuw.

“Het christendom heeft een negatieve invloed gehad. Kolonisten hebben de homofobietrend eigenlijk gezet. Zo zijn vrouwenhuwelijken in Zuid-Afrika door de Britten verboden.”Dat wil overigens niet zeggen dat het niet gebeurde. “De Zoeloes wisten die wet altijd wel te omzeilen.”
Angst om uit de kast te komen

De trend van homofobie beperkt zich niet tot het continent Afrika. Vluchtelingen nemen dezelfde vooroordelen mee naar Europa. La Tegola heeft nog steeds veel vrienden die er niet voor uit durven te komen omdat ze bang zijn voor de reacties van hun medevluchtelingen. “Dat geeft maar aan hoe ernstig de situatie in Afrika is. Ze worden helemaal gehersenspoeld. Het is niet makkelijk om die angst zomaar los te laten.”

Zelf kan hij doen en laten wat hij wil in Den Haag, het kan hem niet schelen wat er over hem gezegd wordt. Hij gaat mensen niet dwingen om zaterdag op de boot te stappen, maar een voorbeeldfunctie hebben ze wel. “Jezelf kunnen zijn, daar gaat het om.”
 

Foto boven: Gay Pride in 2008, John L. Crow (cc) 

 

 

Gay Parade 2008
OneWorld sprak in 2008 met Iranese homorechtenactivist Mani Zanyar, Marijke Haanraadts van HIVOS en Björn van Roozendaal van C.O.C. Nederland over de rechten en vrijheden van homoseksuelen wereldwijd. En filmde de flamboyante botentocht door Amsterdam

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons