Achtergrond

Africa is beautiful, ondanks onrust in Mali

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ondanks de problemen in Mali heet Rokia’s nieuwste cd: ‘Beautiful Africa’. “Mijn Afrika is beautiful”, zegt ze met overtuiging. “Er zijn problemen in Afrika, we zijn nog ver weg van een totaal veilig land, maar problemen zijn overal. Ook in Europa, ook in Azië, waar dan ook. Het Afrika dat je terug ziet komen in de media is vast niet zo prachtig als mijn Afrika. Afrika is een continent waar makkelijk over te vertellen is dat er problemen zijn, maar ook wij hebben een eigen dagelijks leven.”

Paradiso
Wat gisteravond begon als een rustig optreden liep uit op een swingend feest. Rokia en haar enthousiaste backing vocals namen de mensen in de zaal mee met hun soepele bewegingen. Het Afrikaanse instrument Ngoni zorgt er voor dat het publiek zich helemaal in Afrika waant. “De Ngoni is een heel bekend instrument in Mali. Ik heb als experiment 10 jaar geleden dit instrument gecombineerd met de Balafoon. Hier bleek publiek voor te zijn, ook in Europa. Nu wordt dit gedaan door meerdere muzikanten is het al minder origineel. Ik gebruik nu alleen nog de Ngoni in een meer westerse stijl. Mijn muziek noem ik vaak Malinese blues rock met Afrikaanse invloeden. De backing vocals en ngonispeler komen uit Mali, de drummer uit België, de gitarist uit Italië en de bassist uit Amerika.” Ondanks dat de muzikanten gestationeerd zijn op uiteenlopende plekken in de wereld, doet het de kwaliteit van de muziek niet ten onder.

De gewelddadige situatie in Mali kan je niet ongevoelig laten

Roots
Rokia voelt zich thuis in Europa, toch zijn roots erg belangrijk voor haar. Ze heeft vanwege de onveiligheid in Mali een tijd in Parijs gewoond, maar nu woont ze weer in Mali. “Ik voel me comfortabel in de verschillende landen. Hoe ik ben opgegroeid heeft mijn persoonlijkheid ontwikkelt en deze persoonlijkheid komt terug in de muziek. Alle landen waar ik ben opgegroeid hebben een beetje invloed op mijn muziek. Mijn songteksten gaan over de reizen die ik heb gemaakt en de plekken waar ik heb geleefd. Ook de gewelddadige situatie in Mali, dit kan je niet ongevoelig laten.”

Mali
Muziek maken in Mali was niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens de occupatie van moslimextremisten in 2012 was muziek verboden in het noorden van Mali. Veel vormen van cultuur waren niet meer mogelijk en instrumenten werden verbrand. Muzikanten vertrokken naar het zuiden. Inmiddels is dit gelukkig al een tijdje voorbij, maar het is nog steeds onrustig in Mali. De Verenigde Naties willen met hun missie MINUSMA (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission) vrede realiseren. Volgens Rokia is het goed dat de Verenigde Naties zich inzetten om het land veiliger te maken. “Ik voel me veilig in Mali, maar het is goed dat de VN zich inzetten als er hulp nodig is in een bepaald land. Nu is dat het geval in Mali en bijvoorbeeld Oekraïne. Landen en organisaties hebben elkaar nodig in de wereld.” Ook de muziek van Rokia vervaagd grenzen, zij heeft al eerder een tour gedaan in Europa en Noord-Amerika. Rokia zal de komende dagen nog optreden in Rotterdam en Groningen waarna ze verder gaat naar Frankrijk.

Foto: Daniele Dalledonne/Flickr.com

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons