Als meisje zag fotograaf Chiara Tocci begin jaren ’90 hoe schepen met Albanezen aanmeerden in Zuid-Italiaanse havensteden als Brindisi en Bari. Nadat het marxistisch-leninistische bolwerk van Enver Hoxha was ingestort, konden Albanezen het land verlaten.

Ze wilde zien wat de dictatuur en de massamigratie hebben gedaan met de Albanezen

En dat deden ze: tegenwoordig wonen 3,5 miljoen mensen in en 3,5 miljoen buiten Albanië. Tocci raakte gefascineerd door het geïsoleerde land dat maar 72 kilometer verwijderd is van de Italiaanse kust, aan de overkant van de Adriatische Zee. Ze wilde met eigen ogen zien wat de dictatuur en de daarop volgende massamigratie hebben gedaan met de Albanezen. In 2009 ging ze er voor het eerst naartoe, vele reizen volgden. 

Tijdens bustochten langs ravijnen en lange wandelingen door een betoverend landschap legde Tocci mensen, interieurs, scholen en een vrouwengevangenis vast. Ze ontmoette stadsnomaden en bergbewoners, vrouwen die achterbleven en mannen die wegtrokken. 

Allemaal mensen die worstelen met hun verleden en die zo graag in een modern, vrij land willen leven.   

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief