Achtergrond

Ghanese droom: licht, lichter, lichtst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Ghana zie je in tijdschriften, op televisie en op billboards vrijwel alleen maar lichtgetinte vrouwen en mannen. Om meer op hun idolen te lijken gebruiken veel Ghanezen huidblekende cremes.

Maatschappelijk probleem
In de film ‘Skin Bleaching in Ghana’ van Jessica Edmond van het Pulitzer Center vertellen Ghanese vrouwen wat ze van de cremes vinden. Zo legt Nadia uit: “Ik vind het goed. (Een lichtere huid) zorgt ervoor dat mensen je aardiger vinden.” De geïnterviewden verbinden een lichte huidskleur met superieuriteit, status en schoonheid. Student Augustine Manso beaamt dat: “Het lijkt de norm dat mannen vrouwen met een lichte huidskleur meer bewonderen. Het is geen wetenschap, maar het is wel de realiteit.”

Risico’s
Het gebruiken van de cremes is niet zonder risico. Veel smeersels bevatten chlorine en corticosteroïden – beide in verband gebracht met huidaandoeningen en andere ziekten. In Ghana zijn de cremes dan ook verboden. Volgens Manso maaktdat geen verschil: “Het mag dan illegaal zijn, de regulatie is een deel van het probleem. Je kunt veel cremes gewoon in de winkel kopen.”

Nederland
De verwachting is dat in 2015  de jaaromzet van de wereldwijde markt van huidbleekproducten  zo'n 15 miljard euro zal zijn. Een groot deel van dat geld wordt verdiend door  Unilever, marktleider bleekmiddelen. Voor bedrijven is het een groeimarkt om in te investeren: voorlopig lijkt er geen einde te komen aan die groei; bleken gebeurt overal. Ook in Nederland worden huidbleekmiddelen gebruikt; bekijk deze Zembla aflevering om te zien door wie en waarom. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons