Irom Sharmila (40) uit India is al twaalf jaar lang in hongerstaking. Aanleiding voor haar protest was een aanslag van het leger op ongewapende burgers.  

In november 2000 zag Irom Sharmila hoe gewapende mannen, die bij het Indiase leger hoorden, tien mensen bij een bushokje doodschoten. Uit protest weigert ze te eten, te drinken en haar tanden te poetsen. Sinds haar hongerstaking begon, is ze een paar keer gearresteerd en aangeklaagd, omdat stoppen met eten en drinken als het plegen van zelfmoord wordt beschouwd en zelfmoord plegen in India verboden is. Omdat ze met haar protest de wet overtreedt, krijgt ze via een slangetje gedwongen te eten en te drinken.

Sharmila wil pas stoppen met haar hongerstaking als een wet, die bepaalt dat soldaten niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor hun acties, aangepast wordt. Dat zal waarschijnlijk niet spoedig gebeuren. Haar staking en de protesten van andere Indiase burgers krijgen weinig aandacht van de media en de overheid.

Bron: Independent
Foto: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief