ZWART #2 Coming of Age

- De Nieuwe Liefde

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

Zwarte kinderen in Nederland groeien op met witte verhalen – en leren zich identificeren met witheid. Wie aan coming-of-age literatuur denkt, belandt al gauw bij J.D. Salinger’s Catcher in the Rye. Nederlandse kinderen, dus ook die met Afrikaanse roots, over deze geprivilegieerde witte jongeman uit Californië, die niet volwassen wil worden. Maar waar zijn de Bildungsromans die gaan over de invloed van kolonialisme, identiteit en gelijkheid, de spanning tussen traditie en moderniteit en opwaartse mobiliteit?

Buiten Nederland is genoeg literatuur te vinden waar vanuit het perspectief van zwarte jongeren verhalen worden verteld, zoals What We Lose van Zinzi Clemmons, The Parking Lot Attendant van Nafkote Tamirat en het semi-autobiografische Nerveous Conditions van Tsitsi Dangarembga over Tambu, een ambitieus meisje in de jaren ’60 in postkoloniaal Rhodesië. Maar we bespreken ook de Nederlandstalige coming-of-age boeken De Kleenex Kronieken van Neske Beks en Het Gym van Karin Amatmoekrim.

#2 Coming of Age is de tweede aflevering in de driedelige serie ZWART. Bekijk de hele serie hier.

Moderator:

Clarice M.D. Gargard is een Amerikaans-Liberiaans-Nederlandse journalist, columnist (NRC) en programmamaker. Zij heeft onder meer voor BNNVARA, AT5, Vogue en de Correspondent gewerkt. In 2019 vertegenwoordigt zij Nederland als (AV)VN- Vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Clarice houdt zich bezig met politiek en sociaal maatschappelijke thema’s rondom mensenrechten, emancipatie en gelijkheid.

 

Gastsprekers:

Ebissé Wakjira-Rouw werd in Ethiopië geboren en woonde tot haar 14e in Addis Abeba (op 2477.29 meter hoogte). In Nederland (1.01 meter beneden zeespiegel) en werd zij Ethio-Nederlander, zwart én een niet-westerse allochtoon. Ze werkt als redacteur non-fictie bij uitgeverij AUP, is mede-oprichter van podcast Dipsaus en samensteller van de bundel ZWART (momenteel 4e druk). Ook heeft ze samen met een aantal Twitterati een virtueel consultancybureau Kopje Koffie Doen? opgericht.

Sabrine Ingabire is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: haar eerste boek schreef ze op haar veertiende en onlangs leverde ze een bijdrage aan de bundel ZWART. Ze is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en spreekt regelmatig over thema’s als (on)recht, maatschappelijke issues en (zelf)liefde. Sabrine studeert rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad.

De uit Zimbabwe afkomstige, in Zuid-Afrika opgegroeide Jacqueline Tizora is een zwarte radicale feminist met een focus op Afrikaans feministisch gedachtegoed. Ze studeert communicatiewetenschap aan de UvA, is consultant bij Recipes for Self Love en werkt als journalist. Ze is onderdeel van University of Colour en neemt regelmatig deel aan paneldiscussies. Volgend jaar wil ze een master volgen in openbaar bestuur of internationale betrekkingen.

Tirsa With is een spoken word-artiest en studeert cultuurwetenschappen. Ze is nieuwsgierig naar de betekenis van zelf-liefde voor haar als jonge, zwarte vrouw in deze maatschappij, maar vooral ook in haar eigen dagelijks leven. In haar zoektocht spoort ze ook anderen aan tot zelf-compassie, door het delen van haar eigen ervaringen met burn-out en depressie. Tirsa is de voormalig voorzitter van RADICAAL, de jongerentak van politieke partij BIJ1.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons