Zwarte minderheid Irak: ‘Yes we can too’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wederom laat Amerika zijn invloed gelden in Irak. Ditmaal niet door middel van bommen maar dankzij het charisma van zijn nieuwe zwarte president. De verkiezing van Barack Obama heeft de zwarte bevolkingsgroep van Irak geïnspireerd om te zeggen ‘Yes, we can too’. Sinds kort heeft de bevolkingsgroep een eigen politieke partij. Namens de Free Movement of Iraqis doen op 31 januari vijf mannen en drie vrouwen mee met de regionale verkiezingen in Bazra.

 

Als het rijtje Irakese bevolkingsgroepen wordt afgegaan, wordt daarbij nooit vermeld dat Irak ook een Afro-Irakeze bevolkingsgroep heeft. Deze bevolkingsgroep is officieel niet geregistreerd en statistieken over aantallen ontbreken dan ook. Schattingen variëren van 300.000 tot anderhalf miljoen. Een groot deel van de zwarte Irakezen werd als slaaf naar Irak gehaald. Hoewel slavernij in Irak in 1924 officieel werd afgeschaft, wordt de Afro-Irakese bevolkingsgroep nog steeds gediscrimineerd, aldus de partij. "Net als zwarten in Amerika, hebben zwarten in Irak een marginale positie en worden ze getypecast," stelt Jalal Dhiyab, de nummer twee op de verkiezingslijst van de Free Movement of Iraqis in een interview met The Guardian.

 

Discriminatie
Volgens de Free Movement of Iraqis is het voor Irakezen met een donkere huidskleur moeilijk om een goedbetaalde baan te vinden. Ook zouden zij nauwelijks publieke functies vervullen. Bovendien ligt er een taboe op interraciale huwelijken. "Wij doen mee aan de verkiezingen om zwarte Irakezen nieuwe energie te geven om hun achterstand in te halen", aldus Dhiyab. "We willen een einde maken aan armoede en beter onderwijs voor alle Irakezen, maar in het bijzonder voor de zwarte Irakezen," zegt Salah Erkhayis, een andere kandidaat van de partij in een interview met The Times. Ook wil de partij dat zwarte Irakezen net als Koerden en christenen als een officiële minderheid worden geregistreerd.

 

Critici van de partij zeggen dat het wel meevalt met de discriminatie in Irak. Overheidsbanen zouden wel openstaan voor mensen met een donkere huidskleur en interraciale huwelijken zouden niet verboden zijn. Volgens hen gebruikt de partij de aandacht voor de verkiezing van Obama om zich in the picture te werken. De partij doet die kritiek af als een typerende reactie. "Zwarte Irakezen begrijpen wel degelijk wat wij bedoelen," aldus de partijsecretaris. De oprichting van de partij is inderdaad geïnspireerd op Obama. "We hebben Obama’s campagne gevolgd en vooral zijn boodschap van ‘Change’ viel bij ons in de smaak. Dat was voor ons een inspiratie om mee te doen aan de verkiezingen," aldus Erkhayis.

 

De regionale verkiezingen vinden plaats op 31 januari. Later dit jaar volgen nationale verkiezingen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons