Zuid-Afrika geeft groen licht voor schaliegaswinning

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het was de minister van Minerale bronnen, Mosebenzi Zwane die het nieuws bekend maakte tijdens een bijeenkomst over schaliegaswinning in Richmond in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap.

"De overheid heeft een beslissing genomen, gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke kennis", zei hij tijdens een toespraak. "We starten met schaliegaswinning in de Karoo in Zuid-Afrika en dat kan op een veilige manier via fracking."

Miljoenen liter water

Tegen de plannen werd lange tijd fel geprotesteerd omdat de Karoo-halfwoestijn een uniek ecosysteem is. Actiegroepen hebben tijdens het protest onder meer gewezen op de schadelijke milieueffecten van de boormethode en de impact ervan op de watervoorziening. Voor elke boorput zijn miljoenen liter water nodig, terwijl water schaars is in de Karoo.

De winning van schaliegas gebeurt door middel van fracking. Hiervoor worden enorme hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de boorput gepompt om scheurtjes te maken in het brongesteente waarin het gas opgesloten zit. In de Verenigde Staten heeft dit eerder al tot grondwatervervuiling geleid.

Veel banen

Volgens de minister zal de overheid erop toezien dat de schaliegaswinning sociaal en economisch voordelig uitpakt voor alle Zuid-Afrikanen. Hij zei dat de risico's, onder meer op het vlak van de watervoorziening en de impact op het milieu, grondig op voorhand zijn onderzocht. Een studie in opdracht van energiereus Shell toonde in 2013 aan dat er tot 13,6 biljoen kubieke meter schaliegas in de bodem van de Karoo aanwezig zou zijn. Het rapport sprak ook over de creatie van 300.000 tot 700.000 directe en indirecte banen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons