Zonne-energie brengt verlichting op Ko Si Boya

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sumon Kritiden (54), hoofd van een kliniek bij de ingang van het dorp dat 126 gezinnen telt, is opgelucht. In het open en winderige gebouw is nu een zonne-energiesysteem geïnstalleerd dat genoeg energie opwekt om de vaccins koel te houden in een koelkast.

 

Gemak

 

"Dit is echt gemakkelijk. We kunnen kinderen en moeders die hier komen nu gewoon helpen zonder de oude zorgen", zegt Sumon. Moeders in het dorp zijn ook blij dat de oude dieselgeneratoren en kaarsen zijn vervangen door zonne-energie. "We kunnen nu 's avonds wat tv kijken en hier onze mobiele telefoon opladen", zegt de 33-jarige Halima Cholathi, moeder van twee kinderen.

De meeste mensen in de moslimgemeenschap zijn het er echter over eens dat voorzichtigheid nog steeds geboden is. Als er niet zorgvuldig met de energie word omgegaan, kan teveel gebruik overdag leiden tot een tekort 's nachts. In de school van Ko Si Boya kan bijvoorbeeld maar één van de zes computers tegelijk gebruikt worden, zegt schoolhoofd Somsak Nakarang.

 

Verbazend

 

Dat de gemeenschap in de zuidelijke provincie Krabi niet 24 uur per dag energie heeft, is  eigenlijk verbazend. Het is dankzij de bloeiende toeristenindustrie een van de meest ontwikkelde gebieden in dit deel van Zuidoost-Azië. Vorig jaar trok de regio een miljoen toeristen.

Nog vreemder is het omdat Ko Si Boya vlakbij een grote energiecentrale in Krabi ligt. "Je kunt de centrale zien vanaf het eiland, maar er is geen elektriciteit", zei de minister van Energie, Piyasvasti Amranand dit weekeinde tegen journalisten. "Het komt geregeld voor in Thailand dat gemeenschappen in de buurt van centrales niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Daarom is er zonne-energie nodig."

 

Dure kabels

 

De komst van zonne-energie op het eiland is onderdeel van een omvangrijk project van Bangkok, waarbij 353 dorpen in het land werden voorzien van milieuvriendelijke energie. Net als Ko Si Boya, gaat het om dorpen op afgelegen locaties, waar het leggen van kabels moeilijk of duur is.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons