Een pak sap voor slechts tachtig cent en een lekker stuk belegen kaas voor nog geen vijf euro. Is dat wel reëel? In een maandelijkse column berekent Trucost de ware kosten van producten die we dagelijks in de supermarkt kopen. De échte prijs, dus inclusief impact op het milieu. Deze maand: vruchtensap, ontbijtgranen en kaas.

Als je de schade voor het milieu meeneemt in de prijsberekening, betaal je al snel een stuk meer voor je favoriete brie of cruesli. Het Engels-Amerikaanse Trucost onderzocht het productieproces van boerderij (of boomgaard) tot supermarkt en berekende het ‘natuurlijk kapitaal’ van deze etenswaren. Uitstoot van koolstof, waterverbruik, afval en vervuiling bepaalden de uitkomst.

De hoogte van het natuurlijk kapitaal wordt bij alle drie de producten grotendeels beïnvloed door het waterverbruik. Bij de muesli ’s en cornflakes is graan de veroorzaker hiervan, bij sap de sinaasappelproductie en bij kaas de dorstige koe. Van de drie producten is kaas kampioen koolstof-uitstoot en levert vruchtensap het meeste afval op.

De uitkomst? We zouden een stuk duurder uit zijn! De prijs bij kaas stijgt met 18 %, bij ontbijtgranen 16 % en vruchtensap wordt 6 % duurder. Dit zijn uiteraard gemiddelden; per merk en product kan het sterk verschillen. Trucost benadrukt dat fabrikanten niet individueel benadeeld zijn door deze berekeningen.

Meer informatie: Greenbiz en Trucost

Afbeelding: cc

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief